Energie besparen tijdens vakantie zo doe je dat!

door Yvonne
Energie besparen tijdens vakantie

Vakantie: een tijd van ontspanning, avontuur en het even loslaten van de dagelijkse drukte. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er met je energieverbruik in je huis gebeurt terwijl je op vakantie bent? Hoe kun je ervoor zorgen dat je huis niet onnodig energie verbruikt als je er niet bent? Hier lees je vier makkelijke en handige tips om energie te besparen in huis wanneer jij op vakantie bent.

De stille energievreters in huis tijdens je vakantie

Wist je dat veel van je huishoudelijke apparaten en systemen energie blijven verbruiken, zelfs als je ze niet actief gebruikt? Denk aan de koelkast, de verwarmingsketel of zelfs je opladers die in het stopcontact blijven zitten. Het zijn deze ‘stille energievreters’ die ervoor kunnen zorgen dat je bij thuiskomst een hogere energierekening hebt dan verwacht.

De vier tips voor energie besparen tijdens je vakantie:

1. Apparaten helemaal uitschakelen

Eén van de makkelijkste manieren om energie te besparen is door elektronische apparaten helemaal uit te schakelen. zet ze dus niet op de stand-by stand. Televisies, computers en zelfs sommige keukenapparaten blijven vaak in een sluimerstand staan die nog steeds energie verbruikt. Door ze volledig uit te schakelen of de stekker uit het stopcontact te halen, voorkom je onnodig energieverbruik.

Tijdens vakantie energie besparen
Bespaar energie door stekkers uit het stopcontact te halen

2. Zet de thermostaat omlaag of uit

Als je tijdens de koudere maanden op vakantie gaat, is het niet nodig om je huis op een aangename temperatuur te houden. Door je thermostaat enkele graden lager te zetten of zelfs helemaal uit te schakelen, kun je aanzienlijk besparen op je stookkosten.

3. Maak gebruik van tijdschakelaars

Hoewel het een goed idee is om enkele lichten aan te laten voor beveiligingsdoeleinden, hoef je niet je hele huis te verlichten. Overweeg het gebruik van tijdschakelaars voor je verlichting. Zo kun je instellen dat bepaalde lichten ’s avonds aan gaan en later automatisch weer uit gaan, waardoor je energie bespaart.

4. De koelkast en vriezer uitschakelen tijdens je vakantie

Als je langer op vakantie gaat, overweeg dan om je koelkast en vriezer leeg te maken en uit te schakelen. Dit bespaart niet alleen energie, maar voorkomt ook de vorming van ongewenste geuren of schimmel.

Bespaar energie thuis
zet de (lege) diepvries uit tijdens de vakantie

Extra besparingstip: onderhoud je huishoudelijke apparaten

Naast deze 3 energie besparingstips voor je huishoudelijke apparaten, is goed onderhoud ook super belangrijk. Je apparaten gaan dan langer mee én het energie verbruik vermindert. Wil je weten hoe je je apparaten makkelijk onderhoudt? Je leest het in deze blog met 7 onderhoudstips.

Energie besparen tijdens vakantie lukt ook jou

Met deze drie makkelijke tips ga je met een goed gevoel op vakantie. Geniet ervan en doe zelf nieuwe energie op. En bedenk vanaf je strandbed of camping dat bewust om gaan met je energieverbruik niet alleen bijdraagt aan een lagere energierekening, maar ook aan een beter milieu.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.