Waarom zijn lappendekens en patchwork weer hip?

door Yvonne
Lappendekens als voorbeeld.

Is het je al opgevallen: lappendekens en patchwork maken een comeback! Maar waarom zijn deze dekens ineens weer helemaal hip? Zo hip dat zelfs de modewereld zich weer waagt aan hergebruik van lapjes stof. Marga van sewingchanelstyke.com weet precies waarom je juist nu weer veel lappendekens en patchwork om je heen ziet. In deze gastblog neemt Marga ons mee in de wereld van de restjes stof.

Lappendekens zijn hip

Sinds de afgelopen jaren zijn lappendekens weer helemaal in! Dit komt doordat we gelukkig weer wat zuiniger omgaan met grondstoffen en willen voorkomen dat we ten onder gaan aan ons eigen afval. Waren lappendekens eigenlijk ooit uit de mode? Bij vele mensen niet, want lappendekens zijn gezellig, duurzaam en ze zijn 100% uniek!

Lappendekens en patchwork
Lappendekens

Wat een mooie lappendeken!

Ik ben op bezoek bij mijn schoonzus waar ik lange tijd, vanwege de corona-beperkingen, niet ben geweest. We komen in de huiskamer en er springt mij meteen iets in het oog. “Wat een mooie lappendeken!”, roep ik en wijs naar de bank waar een grote lappendeken overheen hangt die precies de kleuren van haar huiskamer heeft; bruin, beige, bordeauxrood, wit en zalmkleurig. Ze antwoordt dat ik die voor haar heb gemaakt.  “Ben je dat vergeten?”, vraagt ze lachend.  Ineens zie ik de deken beter en ja inderdaad, die heb ik jaren geleden zelfgemaakt…

Lappendekens van oma

Lappendekens maken zit bij mij in de genen. Mijn beide oma’s deden het, mijn moeder ook. Een leven zonder een lappendeken kan ik mij dan ook niet voorstellen.

Heb jij ook zo’n mooie oude lappendeken van je oma of moeder? De meeste mensen wel. Oma’s en moeders waren vroeger  namelijk een stuk zuiniger dan wij zijn.  Oude broeken, tafellakens, theedoeken en overhemden werden verknipt tot lapjes en hier werden vaak mooie dekens of quilts van gemaakt. Ook werd er veel meer kleding zelfgemaakt dan nu en restanten stof werden nooit zomaar weggegooid. De stofjes werden verzameld en als er dan een mooie combinatie van kleuren of stofsoorten was, werden deze samen genaaid en zo was er ineens een mooie lappendeken.

De lappendekens waren vaak gevoerd met molton of fiberfill en de achterkanten waren van 100% katoen. Hierdoor waren de dekens volumineus of zwaar en konden ze tegen een stootje.

Lappendekens als sprei
Lappendeken als sprei

The Patchwork Revival!

Sinds de afgelopen jaren is er weer een terugkeer in het modebeeld van lappendekens en patchwork. Maar wat is patchwork?

Patchwork betekent dat er een item is gemaakt van restanten stof, net zoals lapjesdekens en lappendekens dus. Alleen patchwork kan ook de basis zijn van kleding, theemutsen, gordijnen, tafelkleden en andere resultaten van naai-projecten.

Patchwork in de mode

Patchwork is helemaal terug in de mode omdat fashion designers enerzijds door de corona-pandemie te kampen hadden met een tekort aan nieuwe stoffen. Hierdoor doken creatieve designers in hun ateliers en gebruikten stoffen die daar nog lagen, of verknipten en vernaaiden zij overgebleven materialen en maakten hier nieuwe patchwork-mode van.

Een tweede reden van de terugkomst van de patchwork is het feit dat de modewereld zich steeds bewuster wordt van de klimaatveranderingen en milieu-bewuster willen gaan werken.  Er worden minder materialen weggegooid en hergebruik en upcycling is nu een geliefd concept geworden. 

Het verschil tussen patchwork en Quilts

De termen patchwork en quilts worden veel door elkaar gebruikt. En toch is er echt een verschil tussen beide.

Quilts zijn dekens gemaakt van lapjes stof die in een geometrisch patroon zijn gerangschikt. Quilt dekens zijn vaak kunstwerken ansich en het kost veel tijd deze te maken. Typerend voor quilts zijn dat de voering en de onderkant van de stof is vastgenaaid aan de bovenkant van de stof en hierdoor een ‘bubble’ of gewatteerd effect ontstaat.

Lappendekens zijn hip!

Terug naar de lappendekens. Leek het vroeger oubollig om een lappendeken over je bank te hebben liggen of een mooie quilt op je bed… Tegenwoordig zijn het weer geliefde items vooral omdat iedereen weet dat deze dekens door iemand zijn gemaakt die daar veel tijd en aandacht in heeft gestoken.  Lappendekens koop je vaak niet zomaar. Je krijgt ze cadeau of je moet er echt naar op zoek. 

Lappendekens als voorbeeld.
Lappendeken

Memorydekens: lapjesdeken met een blijvende herinnering

Misschien spreekt een lapjesdeken jou niet echt aan. Maar heb je meer met een memorydeken. Deze dekens zijn ook gemaakt van verschillende stofjes. Maar dan van geliefde textielitems met een herinnering. Bijvoorbeeld  baby-kleertjes, overhemden van een persoon die is overleden of restanten stof van een periode in je leven.  

Rommelige imago of chique-de-fiebel

Een lappendeken kan ook heel chique en luxueus zijn en je kunt deze passend maken bij jouw interieur.  Ooit maakte ik een lappendeken voor een welgesteld minimalistisch stel. De deken maakte ik van witte, beige en camel kleurige zware katoenen stoffen. De deken paste perfect bij het super moderne huis en ligt daar nog steeds  in het overkapte terrasgedeelte over de houten lounge stoelen.

Lappendekens hebben vaak een ‘rommelig’ en druk imago, maar dit heeft helemaal niet.  Het is maar net welke stofsoorten je combineert en welke kleuren je gebruikt. Een lappendeken kan ook rust uitstralen, ook al is dit niet meteen waar je aan denkt bij een deken van tientallen lapjes.

Kerstcadeau?

Het is nog een paar maanden voor Kerst…. Een idee om eens een lappendeken te maken voor een geliefde vriend, vriendin of familie-lid? Of om een unieke lappendeken te laten maken? Het kan nu nog nèt.  Verzamel je oude kleding,  zet er de schaar in en knip er gelijke vierkanten uit. Of haal je mand restanten stof tevoorschijn en ga lekker aan de slag of vraag een naaister in jouw omgeving om er één te maken.

Lappendekens zijn niet alleen duurzaam en tonen een goede Zero-Waste mentaliteit , maar ze zijn ook mooi, warm en vooral heel persoonlijk.

Wil je meer weten over duurzame mode, zelf kleding maken en eigenlijk alles wat te maken heeft met stoffen? Neem gerust een kijkje naar mijn website. (link: www.sewingchanelstyle.com)

Marga van der Vet
Marga van der Vet

Marga van der Vet

Dank Marga voor je gastblog. Nu begrijpen we eindelijk waarom we wel die restjes stof moeten bewaren! Ik krijg bijna zin om achter de naaimachine te kruipen.

Maar ervaring leert dat met naald en draad werken niet echt voor mij is weggelegd. Waarom niet? Je leest in deze blog waarom liever een taart bak dan met naald en draad aan de slag ga.

Zelf aan de slag?

Op bol.com vind je genoeg materiaal om je restjes stof om te toveren tot een lappendeken:

*Affiliatie links van Bol.com. Voor meer informatie zie Disclaimer 

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.