Zo ontwikkel je meer zelfvertrouwen in je werk

door Yvonne
meer zelfvertrouwen in je werk

Ervaar jij ook wel eens momenten van onzekerheid of twijfel in je werk? Misschien heb je net een nieuwe baan en voel je je overweldigd, of misschien ben je al jaren aan het werk maar voelt het alsof je vastzit. Waar je ook mee zit, meer zelfvertrouwen in je werk kan een wereld van verschil maken in hoe jij je werk en de bijbehorende uitdagingen ervaart. In deze blog lees je tips om meer zelfvertrouwen te krijgen waardoor jij op je werk sterker in je schoenen staat!

Zelfkennis als basis voor meer zelfvertrouwen

Om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, is het belangrijk om eerst goed inzicht te hebben in jezelf. Waar liggen je sterke punten en wat zijn je zwaktes? Misschien ben je fantastisch in netwerken maar laat je technische vaardigheden te wensen over. Of misschien ben je geweldig in het uitvoeren van taken maar vind je het lastig om met mensen om te gaan. Door je bewust te zijn van je eigen kwaliteiten en minder sterke aspecten, kun je gerichter werken aan verbetering. Bovendien helpt zelfkennis je om meer zelfvertrouwen te krijgen, omdat je dan beter weet wat je wel en niet kunt.

Noteren wat je sterke en minder sterke eigenschappen zijn
Tip: noteer wat je sterke en minder sterke eigenschappen zijn

Omgaan met feedback en kritiek

Een ander belangrijk aspect voor meer zelfvertrouwen, is leren omgaan met feedback en kritiek. Het kan soms lastig zijn om kritiek niet persoonlijk op te vatten, vooral als je hard hebt gewerkt aan een project of taak. Toch is feedback cruciaal voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Leren omgaan met feedback kan bijvoorbeeld door middel van een cursus feedback geven. Als je leert om kritiek te zien als een kans om te leren en te groeien, zal je merken dat je minder angstig en meer zelfverzekerd wordt in je werk. Natuurlijk is niet alle kritiek altijd even opbouwend, maar zelfs dan kun je er nog iets waardevols uithalen.

Netwerk en mentorship helpt bij zelfvertrouwen

De mensen om je heen zijn ook van invloed op je carrière en zelfvertrouwen. Een sterk netwerk en een mentor kunnen je helpen om sneller en effectiever je (persoonlijke) doelen te bereiken. Een mentor kan je bijvoorbeeld nuttig advies geven, je introduceren bij belangrijke contacten in je vakgebied, of je helpen bij het nemen van moeilijke beslissingen. Aan de andere kant kunnen collega’s of vrienden in je netwerk je ook praktische tips geven, je wijzen op kansen, of je gewoon morele steun bieden wanneer je dat nodig hebt.

Werk doen dat bij je past geeft zelfvertrouwen
Werk doen dat bij je past geeft zelfvertrouwen

Zo ontwikkelde ik meer zelfvertrouwen in mijn werk

Wanneer ik naar mijn eigen werk carrière kijk, heb ik mooie stappen gemaakt waar ik nog altijd blij mee ben. En dat is niet zomaar gegaan. Ook ik heb een periode een functie gedaan omdat het ‘op papier ‘zo mooi was. Maar het paste niet bij mij. Het voldeed niet aan dat wat ik nodig had en dat maakte mij erg onzeker. Door de juiste hulp in te schakelen, gesprekken te hebben met mensen uit vak en goed naar mijn gevoel te luisteren ben ik gestopt met die functie en ben ik gegaan voor werk dat wel bij mij past.

Luister naar je gevoel

Het naar mijzelf luisteren en te blijven focussen op dat wat bij mij past helpt mij nog steeds. Dat ik dat niet altijd goed zelf kan en hulp nodig heb, dat heb ik geaccepteerd. Zo heb ik recent nog een wandelcoach sessie gedaan en heb ik hele mooie inzichten gekregen door middel van paardencoaching.

Door op tijd hulp in te schakelen en naar mijn eigen gevoel te luisteren, lukt het mij om dat te doen waar ik blij van wordt op mijn werk. In gesprekken met mijn leidinggevende kan ik daardoor beter aangeven waar ik het het beste in ben en waar mijn kracht ligt. Een win win situatie voor mij én mijn werkgever!

Zelfvertrouwen op je werk tips
Paardencoaching heeft mij geholpen om inzicht te krijgen

Hoe zorg jij dat jij meer zelfvertrouwen in je werk hebt?

Voor meer zelfvertrouwen in je werk gaat het er dus vooral om dat je jezelf beter begrijpt, openstaat voor leren en groeien, en de mensen om je heen gebruikt als bronnen van steun en ontwikkeling. Ga je hiermee aan de slag, dan sta jij sterker in je schoenen op je werk en ben je voor je werkgever de beste versie van jezelf.

Wat is de eerste stap die jij gaat zetten?

Overyvonne banner

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.