Wandelroutes in het Westerkwartier: 5 keer verrassend mooi op pad.

door Yvonne
Wandelroutes in het Westerkwartier.

Mooie wandelroutes in het westerkwartier. Denk je daar wel aan wanneer je gaat wandelen in Groningen? De afwisselende natuur in het Westerkwartier zorgt voor verrassende routes in Noord Nederland. In deze verzamelblog neem ik je mee op pad langs 5 verrassend mooie wandelroutes in het Westerkwartier.

Wandelroutes in het Westerkwartier laten je verrassen

Voordat ik de vijf wandelroutes in het Westerkwartier met je deel, eerst een klein stukje informatie over de regio het Westerkwartier. De natuur in deze regio ten westen van Groningen is nergens hetzelfde. Zo wandel je het ene moment tussen de landerijen, loop je vervolgens over moeras, door de heide of over zandpaden. Veel van de wandelroutes in het Westerkwartier lopen dwars door de natuur. Weg van de drukte, alleen maar natuur om je heen.

Leuke wandelroutes in Groningen

Het Westerkwartier is een regio in de provincie Groningen die steeds populairder wordt. Maar nog niet druk bezocht. Je kunt nog steeds heerlijk dwalen zonder iemand tegen te komen. En dat maakt deze regio tot een populair wandelgebied. Wandelen in het Westerkwartier moet je dus echt een keer gedaan hebben.

Curringherveld in het Westerkwartier.
Het Curringherveld in het Westerkwartier.

Wandelen én overnachten in het Westerkwartier (Groningen)

Een je opzoek bent naar een regio in Nederland waar nog veel te ontdekken valt als toerist? Dan is een (mini) vakantie in het Westerkwartier echt een goed idee. Blijf één of meerdere nachten hier in de regio in een natuurhuisje in het westerkwartier overnachten en ontdek dat Groningen zoveel meer te bieden heeft dan alleen maar kale vlaktes en veel wind!

Veel verschillende wandelroutes in het Westerkwartier

Als inwoner van deze mooie regio in Groningen ben ik natuurlijk iets bevooroordeeld over de schoonheid ervan. Alhoewel… Tijdens het zoeken naar nieuwe wandelroutes in Groningen verbaasde het mijzelf hoeveel wandelroutes hier in het Westerkwartier zijn.

Het Westerkwartier biedt zoveel moois dat de moeite waard is om te doen, zien en beleven. Genoeg inspiratie dus om er op uit te gaan. Voor jou als lezer heb ik de vijf wandelroutes die ik tot nu toe gewandeld heb op een rijtje gezet. De uitgebreide beschrijving van de routes vind je door op de link in de teksten te klikken.

1: Doezumerstruun wandelroute

Misschien is dit wel de meest verrassende wandelroute die je in het Westerkwartier kunt lopen. De ondergrond waarop je wandelt verandert steeds. Zo gaat een deel van de route over zandpaden, loop je door het moeras en vervolgens over trilveen. Deze mooie wandelroute is 9 kilometer en start bij theetuin Blotevoetenhof. Tevens het startpunt voor het Blotevoetenpad van Staatsbosbeheer. Een prachtige locatie om na de route bij te komen van al het moois dat je gezien hebt.

Klik hier voor de hele Doezumerstruun wandelroute

Doezemerstruun wandelroute
Doezumerstruun wandelroute

2: Wandelen rond Noordwijk en Kornhorn

Deze wandelroute heb ik uitgestippeld aan de hand van de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Groningen. De route start bij het Curringherveld in Kornhorn. Een mooi locatie om na je wandelroute nog even rond te kijken. Of neer te strijken voor een picknick.

Tijdens het lopen van de 10 kilometer lange mooie wandelroute in Noordwijk (Groningen) volg je de nummers zoals aangegeven in de route. Je wandelt door weilanden, lang watertjes en soms lijkt de route zomaar op te houden. Maar speciaal voor de wandelaars zijn bruggetjes aangelegd zodat je je route kunt vervolgen.

Klik hier voor de hele wandelroute rond Noordwijk en Kornhorn

Wandelen in Noordwijk
De Poele van Boele, Curringherveld

3: Wandelroute de Bakkerom in Boerakker

Je wandelroute starten op een struisvogelboerderij. Hoe leuk is dat? En daarmee houden de verrassingen in deze wandelroute niet op. Om de hele wandelroute rond Boerakker te kunnen wandelen moet je niet alleen je beenspieren gebruiken, ook je armspieren moeten tijdens deze negen kilometer lange route in actie komen. Waarom? Dat verklap ik hier natuurlijk niet. Dat mag je zelf gaan beleven.

Klik hier voor de hele wandelroute de Bakkerom

wandelroute de bakkerom
Uitdagend stukje tijdens de wandelroute

4: Samen wandelen door Grootegast

Een route door een dorp loop ik liever niet. Maar soms, wanneer er veel regen gevallen is, dan is een wandelroute door een natuurgebied geen optie. Deze wandelroute in en rond Grootegast is in een periode met veel regen, echt een aanrader om te wandelen. Over veelal verharde wegen loop je afwisselend door het dorp en de natuur. Nooit geweten dat de natuur rondom Grootegast zo mooi is! Deze negen kilometer lange route is dan ook zeker de moeite waard om te lopen.

Klik hier voor de hele wandelroute: samen wandelen door Grootegast

Wandelroute Grootegast
Oneindige paadjes

5: Leedaanzeggerspad in Noordwijk

De laatste wandelroute in dit rijtje. Maar deze 13 kilometer lange wandelroute in Groningen mag zeker niet ontbreken. Het startpunt van de route is bij het Lijkhuisje in Noordwijk. Niet een heel vrolijk begin, maar wel een begin van een wandelroute met historie. Een prachtige en actieve manier om kennis te maken met een stukje historie van het Westerkwartier.

Klik hier voor de hele wandelroute: Leedaanzeggerspad in Noordwijk

Wandelroutes in het Westerkwartier: Leedaanzeggerspad Noordwijk
Prachtige vergezichten.

Nog meer inspiratie voor activiteiten in Noord Nederland?

Kijk gerust rond op deze site voor nog meer leuke uitjes en activiteiten in Groningen. Of ga voor een wandelroutes in Friesland. Want ook over de grens is het mooi wandelen.

Banner overyvonne

You may also like

2 reacties

De leukste blote voetenpaden op een rijtje 15 januari 2022 - 11:30

[…] het Westerkwartier vind je ook een aantal verrassende wandelroutes. In deze verzamelblog kun je 5 prachtige wandelingen […]

Beantwoorden
Chris 15 augustus 2023 - 17:18

Vorige week de route in Grootegast gelopen. Erg mooi! Ga de andere routes zeker nog eens proberen.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.