Mijn ervaring met paardencoaching bij Wijma coaching Groningen

door Yvonne
Ervaring met paardencoaching

Paardencoaching, hoe werkt dat, wat is het effect van deze manier van coachen en is het wel voor mij geschikt? Heb jij deze vragen ook en wil je graag de ervaring van iemand lezen die ook voor paardencoaching heeft gekozen? In deze review vertel ik je alle antwoorden op jouw vragen. Inclusief het inzicht die deze manier van coaching mij gegeven heeft.

Mijn ervaring met paardencoaching in Groningen

Regelmatig lees ik boeken over zelfontwikkeling en ben daarbij al vaak het onderwerp paardencoaching tegengekomen. Oftewel therapie met paarden. Maar wat het precies is en welk effect het heeft en waarom deze manier van coaching net anders werkt dan de reguliere manier van coaching dat wist ik nog steeds niet. Dus toen Jeanet van Wijma coaching uit het Groningse Opende mij uitnodigde om eens langs te komen om deze manier van coaching te ervaren, heb ik natuurlijk ja gezegd.

Paardencoaching geeft eerlijk inzicht én antwoorden

De eerste vraag die ik Jeanet dan ook stel voorafgaande aan de sessie is: wat is nou het verschil met coaching door middel van paarden dan met alleen gesprekken? Jeanet gaf een duidelijk en logisch antwoord:

“Door deze manier van coaching haal je alle verbale ‘ruis’ en wenselijke antwoorden uit een coaching gesprek. Het paard laat een natuurlijke reactie zien en trekt zich niets aan van woorden, verbloemingen of sociaal wenselijke antwoorden“.

Mooie woorden, de dingen liever niet zeggen en je echte diepe gevoelens achterhouden werken dus niet bij paardencoaching. Nieuwsgierig naar wat mijn gevoelens echt zeggen en wat mij de laatste tijd dwars zit, stap ik samen met paard Blacky de ring in en ga ik ervaren wat hij bij mij ‘leest’.

Paard Blacky voor coaching.
Blacky
Ervaring paardencoaching
Samen met Blacky

Het paard spiegelt mijn gevoelens tijdens de coachingsessies

Al snel begint Blacky aan mij te knabbelen. Overal: van buik, hoofd tot schouder. Hij gaat maar door. Ook als ik wegloop komt hij achter mij aan en knabbelt hij vrolijk verder. Wat ik ook doe, hij stopt niet. Al snel vraag Jeanet mij: “wat knaagt er aan je”?

Naar het antwoord op deze vraag moet ik even zoeken. Nou ja, eigenlijk weet ik het wel. Maar daarvoor uitkomen en toegeven dat ik niet tevreden ben over iets, dat is wel even lastig. Maar er is geen ontkomen aan. Al snel vertel ik mij wat mij dwars zit. Om wie ik mij zorgen maak, wat ik graag zou willen bereiken in mijn leven en welke keuze ik niet durf te maken.

Effect van paardencoaching
Blacky blijft aan mij knabbelen

Terwijl Jeanet doorvraagt, durf ik ook eindelijk te zeggen wat mij tegenhoudt in het maken van bepaalde keuzes. En terwijl ik dat hardop zeg, komt Blacky weer bij mij staan, legt hij zijn neus tegen mijn oor en ademt diep uit. Vervolgens legt hij zijn hoofd op mijn schouder en blijft zo even staan om daarna zich om te draaien en uitgebreid te gaan rollen in het zand. Hij laat mij verder met rust.

Ietwat verbaasd laat ik deze ervaring met paardencoaching over mij heen komen. Ik adem een paar keer diep in en uit en besef mij wat ik echt wil. Kortom, tijd om in actie te komen en mijn wensen en dromen werkelijkheid te laten worden.

Inzicht door paardencoaching
Blacky laat mij verder met rust.

Paardencoaching is ook voor niet paardenliefhebbers

Dat ik iets met paarden heb, heb je al eerder kunnen lezen in een blog over de instructeurs opleiding voor paard en gedrag en over een medische ingreep bij ons eigen paard heb ik ook al eens een uitgebreide blog geschreven. Maar wat als je bang bent voor paarden? Ook dan kun je prima voor paardencoaching kiezen. Het paard zal je echt niets aan doen en Jeanet is als coacht altijd bij jou in de buurt.

Wijma coaching Opende
Wijma coaching Opende

Hoe ervaren paarden deze manier van coaching?

Deze vraag stellen veel klanten aan Jeanet. Het antwoord van jeanet hierop is duidelijk: ze vertelt dat paarden in het hier en nu leven. Een paard heeft geen gedachten, ze (ver)oordelen niet en nemen jouw gevoelens en emoties niet met zich mee. Tijdens de coaching vertalen ze jouw gevoelens in gedrag maar geven hier geen waarde of emotie aan. Na de sessie zijn de paarden niet vermoeider of anders. Ze gaan gewoon door met hun leven.

Paarden en therapie
Twee van de paarden bij Wijma Coaching

Hoe confronterend is paardencoaching voor jezelf?

Zoals je hebt kunnen lezen vanuit mijn eigen ervaring, kun je niet om je gevoelens heen. Paardencoaching raakt echt je diepere gevoel. En ja, dat kan best confronterend zijn. Maar is dat juist ook niet waarom je hulp gezocht hebt? De meeste klanten komen bij Wijma Coaching omdat ze een hulpvraag hebben, ergens in vast lopen of op een kruispunt in hun leven staan.

Deze kruispunten kennen we allemaal: van lagere school naar de brugklas, van tiener naar adolescent, van vrijgezel naar vader of moeder en nog veel meer kruispunten in ons leven zijn bepalend voor onze toekomst. Door bij je diepere gevoelens te komen, ontdek je vaak wie jij nu eigenlijk echt bent, wat je nodig hebt en wat voor jou belangrijk is:

“Het is een pure manier om bij jezelf te komen. Het helpt je keuzes te maken en gevoelens te herkennen. Na een sessie is de cliënt vaak opgelucht, maar ook verward over de nieuwe inzichten. Het erkennen van gevoelens heeft vaak een positief sneeuwbal effect en is een eerste stap van verandering.”

Mijn ervaring met paardencoaching na de sessie, het effect

Aan het einde van de sessie moet ik alles echt wel even een plekje geven. Wanneer ik thuiskom ben ik moe, maar heb ik echt goed helder voor ogen hoe ik mijn toekomst zie. Of eigenlijk al langer zie. Maar nu durf ik ook echt de eerste stap te zetten. Deze stap heb ik inmiddels gezet, daarover later meer.

Het effect van paarden coaching kan ook echt een paar dagen na-ebben. Je hoofd is vol, gedachten gaan alle kanten op, en het blijft altijd aan jou om de eerste stap van verandering te zetten.

Wijma paardencoaching Groningen
Jeanet Wijma Coaching

Wijma Paardencoaching in Opende, Groningen

Wil je ook samen met Jeanet van Wijma Coaching aan de slag om antwoorden op vragen te krijgen? Dan kan ik het je alleen maar aanraden. Jeanet helpt je vertrouwen te krijgen in de paarden, ze helpt je jouw vragen en gevoelens helder te krijgen door het gedrag van het paard te vertalen en ze laat jou echt je eigen tempo hierin bepalen. Na afloop krijg je een kaartje mee waarop je jouw inzichten kunt noteren zodat je hiermee aan de slag kunt.

Meer weten of een afspraak plannen? Dat kan. Via www.wijmacoaching.nl maak je makkelijk een afspraak . Neem gerust contact op met Jeanet wanneer je nog twijfelt of vragen hebt.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.