Je blog promoten, zo doe je dat!*

door Yvonne
Blog promoten

Je blog promoten, hoe doe je dat en is dat echt nodig? Twee vragen waar ik je in deze blogpost antwoord op ga geven. Want na 3 jaar bloggen heb ik wel geleerd dat leuk kunnen schrijven niet voldoende is om lezers naar je site te krijgen. Maar hoe krijg je dan wel lezers en klanten op je site? Je leest het hier.

Je blog promoten

Was bloggen ruim 10 jaar geleden nog helemaal hip en ‘exclusief’, tegenwoordig is het een stuk drukker in het ‘bloggerswereldje’ en is er stevige concurrentie van andere informatie kanalen. Vooral onder jongeren zijn korte, snelle filmpjes de manier om geïnformeerd en beïnvloed te worden. Heeft een blog dan helemaal geen bestaansrecht meer? Zeker wel.

Promoten van je blog anno 2022

Want ook nu nog in 2022 zijn er genoeg mensen die informatie via het internet zoeken. Meestal via Google. Kijk maar eens naar je eigen zoekgedrag: je hebt een vraag, typt deze in op google en voilà, grote kans dat je op een blog belandt met het antwoord op je vraag.

Voorbeeld: typ maar eens Geneo huidverzorging in op google. En wat staat er na de advertenties hoog op pagina 1 van google? Juist mijn blog over Geneo huidverzorging!

OverYvonne
Ook een mooi logo is belangrijk!

Op de eerste pagina van Google met je blog

Als blogger is het erg belangrijk dat je met je blog op de eerste pagina van Google komt te staan om zichtbaar te zijn. Want op pagina twee van Google kijkt (bijna) nooit iemand! Of zoek jij daar wel?

Je komt op de eerste pagina van Google door de juiste zoekwoorden (SEO: Search Optimization) te gebruiken in je blog. Zelf heb ik het afgelopen jaar de SEO start cursus bij de SEO school gevolgd. Resultaat: steeds meer blogs van mij staan op de eerste pagina van google. En dat is lekker makkelijk, want zo krijg ik op dagen dat ik weinig zin heb om tijd aan het promoten van mijn blog via social media, toch lekker ‘lui’ lezers via google.

Promoten van je blog via social media

Is alleen goede SEO dan genoeg om lezers op je blog te krijgen? Nee. Je kunt het zien als een appeltaart maken. Met alleen lekkere appels maak je nog geen appeltaart. Dat geld ook voor je blog. Naast SEO heeft je blog echt meer nodig om bij de lezer te komen. Promotie van je blog blijft belangrijk.

Social media en je blog promoten

Sociaal media is een prima middel om je blog snel onder de aandacht te brengen. Alleen zijn je posts op facebook en instagram vluchtig. Na een paar uur is je post al diep weggezakt in het algoritme. Op Pinterest blijft je blog beter en langer vindbaar en via twitter kun je goed inspelen op de actualiteit van de dag.

Maar wanneer je lezers niet actief betrokken zijn bij je socials groeit je bereik ook niet. Al eerder schreef ik een blog over de invloed van de lezer op het bereik van je blog. De interactie met je volger is super belangrijk voor het bereik via social media.

Zoekgedrag van je lezer

Naast actief zijn op social media is het bij de promotie van je blog belangrijk om goed na te denken over de vraag waar je lezers zoeken om informatie of antwoorden op hun vraag. Het antwoord op deze vraag voor mijn eigen blog blijkt onder andere het informatierek van de camping te zijn.

Flyer voor je blog
Flyer in het folderrek op de camping.

Promotiemateriaal voor offline promotie werkt ook!

Want op www.overyvonne.nl vind je allemaal tips en inspiratie over de leukste uitjes en meer in Groningen en Friesland. En wie zit er op deze tips te wachten? Juist de toeristen op de campings hier in Opende en omstreken. En bij navraag op één van de campings blijkt dat toeristen nog steeds folders en flyers gebruiken op zoek naar het perfecte vakantie uitstapje.

Dus op de vraag van www.studentendrukwerk.nl of ik een samenwerking aan wilde gaan heb ik direct gevraagd of ik flyers mag laten drukken. Door het gebruik van flyers heb ik grote kans de toerist hier in de buurt te bereiken en te inspireren voor een toffe vakantie dag!

Flyer laten drukken voor je blog
De flyer voor overyvonne.nl

Je blog off line promoten met flyers

Al eerder heb ik samengewerkt met studentendrukwerk en bestellen via hun site is echt makkelijk. Ook het ontwerpen en bestellen van de flyers was zo gedaan. ONtwerpen van de flyer doe je zelf. Het is belangrjik daar goed over na te denken: wat spreekt de toerist aan en hoe valt je folder op tussen alle andere folders?

Wij als mens zijn namelijk erg visueel ingesteld en reageren daarmee op ons eerste instinct en gevoel. Een mooi, duidelijk en pakkend ontwerp is dus belangrijk. Uiteindelijk ben ik erg blij met het ontwerp en de kwaliteit van de flyer. Na een rondje op de fiets langs de camping hier in de buurt liggen er nu heel wat flyers te wachten op de toeristen.

Promotiemateriaal voor je blog.
Bij camping De Watermolen in Opende om flyers te brengen.

Je blog promoten, zo doe je dat!

Op de vraag: ‘je blog promoten hoe doe je dat?’ is dus niet een eenduidig antwoord te geven. Het is belangrijk te weten waar jouw lezer en klant zoekt naar antwoorden en informatie. Internet is en blijft hiervoor de grootste bron. Maar vergeet dus niet ook ander promotie materiaal voor je blog in te zetten dan alleen internet en social media.

Op de tweede vraag die ik aan de begin van deze blog stelde ‘is promotie echt nodig?’ is maar één antwoord mogelijk: ja! Zoals eerder geschreven: met alleen appels heb je nog geen appeltaart. Kortom, blijf als blogger lekker schrijven, maar denk ook goed na hoe jij je klanten wilt en gaat bereiken!

Ik ben wel benieuwd: hoe ben jij bij deze blog terecht bent gekomen? Laat het weten via een reactie hieronder!

En heb je na het lezen van deze blog zin in appeltaart gekregen? Maak dan snel deze lekkere en makkelijke havermout plaatkoek met appel. Het recept vind je hier.

Havermout plaatkoek met appel

*Samenwerkingsblog, zie disclaimer

You may also like

2 reacties

Marion 24 juni 2022 - 16:00

Via instastories dit keer. Met de link kwam ik gelijk op deze blog.

Beantwoorden
Yvonne 27 juni 2022 - 07:30

Hoi Marion, dank voor je reactie en ja die link via insta werkt goed en handig!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.