De traditie van nieuwjaarsrolletjes én kniepertjes met oud en nieuw!

door Yvonne
Traditie van nieuwjaarsrolletjes

Elk jaar is het een vaste traditie: de nieuwjaarsrolletjes liggen vooraan in de schappen van de supermarkt. En we eten ze nieuwjaarsdag heerlijk op met een dot slagroom. Maar wat is nu het verhaal achter deze jaarlijkse traditie en is het vooral in Groningen een een vast gebruik? Je leest het hier!

De traditie van nieuwjaarrolletjes en kniepertjes

Vraag jij je ook af waarom het een traditie is om op nieuwjaarsdag nieuwjaarsrolletjes te eten? En weet je ook niet wat nu het verschil is tussen kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes? Ik dacht hier zelf nooit over na. Ik at ze gewoon elk jaar heerlijk op!

Maar dat veranderde toen ik zelf met dit recept kniepertjes ben gaan bakken. Al zoekende naar een goed recept kwam ik de betekenis en geschiedenis van deze traditie tegen.

Traditie en symbool van de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

En wat blijkt: tussen kniepertjes en de nieuwjaarsrolletjes is niet alleen het uiterlijk verschillend, ook het symbolische verhaal van beide koekjes verschilt:

Kniepertjes zijn platte wafels

Wanneer je het over kniepertjes hebt, heb je het over het platte koekje. Deze zoete ronde wafeltjes worden traditie getrouw aan het einde van het jaar gegeten. Je bakt ze van een deeg waar je kleine bolletjes van maakt. Het platte koekje staat symbool voor het afgelopen jaar dat geheel ontvouwen is.

Traditie van kniepertjes met oud en nieuw
Kniepertjes zijn platte koekjes

Het symbool van nieuwjaarsrolletjes

De nieuwjaarsrolletjes staan symbool voor het nog onbekende nieuwe jaar en worden traditie getrouw gegeten op nieuwjaarsdag. We weten dan nog niet wat het nieuwe jaar ons gaat brengen! Anders dan bij een kniepertjes, bak je deze rolletjes van een vloeibaar deeg. Hierdoor zijn ze dunner en makkelijker te rollen.

Waar is deze oud en nieuw traditie ontstaan?

Vaak wordt gedacht dat deze traditie uit Groningen komt. Maar dat klopt niet. Het is een traditie in het hele Nedersaksische gebied: Groningen, Drenthe, Overrijssel en de Achterhoek.

Naast deze provincies zie je de traditie ook steeds meer in andere delen van Nederland. Maar ook over de grens in een deel van Duitsland kennen ze de traditie van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes.

Nieuwjaarsrolletjes en kniepertjes
Nieuwjaarsrolletjes met een heerlijke toef slagroom!

De traditie van nieuwjaarsrolletjes: maak ze lekker zelf!

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes kunt maken? Je hebt daarvoor wel een speciaal kniepertjesijzer nodig. De ingrediënten en het recept zijn erg eenvoudig en het is een gezellige traditie om met je gezin te doen!

Wil je ook weten wat het verhaal achter de traditie van de oliebol is? Lees hier waarom we oliebollen eten!

Deze blog bevat affiliatie links, zie disclaimer.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.