Stamceltherapie bij peesblessure paarden en pony’s. Een nieuwe zeer veel belovende behandeling met grote kans op (volledig) herstel. Ook voor onze pony, want wij kwamen met onze pony Coockie van 20 jaar voor de keuze te staan: of een stamceltherapie behandeling of hopen op natuurlijke genezing van de peesblessure.
In deze blog ons verhaal, de keuzes én het resultaat van deze prachtige nieuwe behandeling van peesblessures bij paarden.
Stamceltherapie bij peesblessure paarden
Sinds vijf jaar zijn wij de trotse eigenaar van Coockie. Onze, nu 21 jarige pony. En om direct maar met de deur in huis te vallen: ze is een kampioens pony! Nou ja, was. Voordat ze bij ons kwam, is ze met het poloteam van Wassenaar kampioen geworden.
Meer weten over polo? Onderstaand boek vertelt alles over deze paardensport
Onduidelijke oorzaak kreupelheid
Maar nu, al ruim een half jaar loopt ze niet lekker. Soms een paar dagen goed, dan ineens weer kreupel. Nooit ‘stokkreupel’. Het besluit tot een paar weken rust, heeft geen resultaat. Andere mogelijke oorzaken zoals bijvoorbeeld een hoefzweer, hebben we uitgesloten.
Met haar voorgeschiedenis in ons achterhoofd en mede gezien haar leeftijd, weten we dat haar kreupelheid wel eens een serieuze oorzaak zou kunnen hebben. En wat doe je dan? We besluiten een afspraak te maken bij de paardenkliniek in Wolvega. Het is een spannende dag wanneer we met Coockie in de trailer richting de kliniek rijden.
Peesletsel als gevolg van slijtage
Een van de onderzoeken is longeren op verschillende ondergronden. Tijdens het longeren op zowel een harde, als zachte ondergrond, loopt ze overduidelijk kreupel. De buigproef bevestigt dit. Vervolgens word er van haar voorbenen een röntgenfoto en een echo gemaakt. De oorzaak van haar kreupelheid wordt gevonden: Subacute tendinopathie oppervlakkige buigpees. Oftewel: een peesblessure als gevolg van slijtage van het peesweefsel.
Een harde waarheid. De pees blijkt dusdanig slecht te zijn dat er een risico is op een spontane scheuring bij inspanning. Per direct rust, niet meer rijden en overdag in een afgezet stukje weiland. Daarnaast blijkt er ook een hele nieuwe behandeltechniek te zijn: stamceltherapie bij peesblessure paarden.
Nieuwe behandeling van peesblessure bij paarden
Want de dierenarts begint over stamceltherapie als optie voor Coockie haar peesblessure. Deze vrij nieuwe behandeling van peesblessures bij paarden en pony’s heeft een grote kans van slagen.
Kans op herstel met stamceltherapie
In de beschadigde pees worden stamcellen getransplanteerd. Deze cellen kunnen zich delen en ontwikkelen tot andere type cellen of weefsels waardoor ze het herstel kunnen stimuleren. Met name bij acute peesproblemen en bij jonge paarden zijn de resultaten erg hoopgevend, meestal ruim 80% kans op herstel.
Coockie haar kans op herstel
Voor Coockie wordt de kans op herstel op 60% geschat. Onduidelijkheid over de duur van de peesblessure en haar leeftijd verkleinen deze kans. Zonder direct te besluiten of we voor de behandeling kiezen, gaan we eerst weer met Coockie naar huis. Met de offerte voor de kosten van de behandeling op zak. Hoe verdrietig dit moment ook is, het heeft ook iets moois. De band tussen onze dochter en Coockie wordt, emotioneel, duidelijk. Als ik hier aan terug denk, krijg ik nog een brok in mijn keel.
Een dag na het onderzoek gaan we thuis om de tafel zitten met de vraag: wat gaan we doen? Er is geen twijfel over wel of niet behandelen.: we gaan ervoor! Dus een week later, pony weer op de trailer en nog een keer richting Wolvega. Coockie moet na de stamceltherapie een nacht ter observatie in de kliniek blijven. Zonder complicaties is ze de volgende dag weer terug op haar eigen stal.
Aanvullende laserbehandeling bij peesblessure paard
Inmiddels hebben we in overleg met de dierenarts besloten om ook aanvullende lasertherapie voor de peesblessure te gaan toepassen. Omdat er nog weinig duidelijk is over de combinatie van stamceltherapie en lasertherapie, kunnen ze niet aangeven of dit echt een meer waarde heeft. Zeker gezien haar leeftijd. Deze keuze is volledig aan ons zelf. Na 2 weken lasertherapie, inclusief overnachtingen in de kliniek, zit de behandeling erop. De periode van afwachten is aangebroken.
Onze ervaring met stamceltherapie bij een peesblessure
Na twee maanden rust is het tijd voor de controle echo. Een spannende dag heeft de behandeling geholpen? We gaan weer richting Wolvega. Coockie stapt in alle rust op de trailer. Totaal niet bewust van deze belangrijke dag. Gespannen kijken we toe wanneer Coockie gelongeerd wordt. Het ziet er prima uit. 100% Rad, totaal niet kreupel. Ook de echo laat geen afwijkingen meer zien. Een meer dan tevreden dierenarts geeft ons het goede nieuws: de pees is (bijna volledig) hersteld. Zelfs wij als niet medici kunnen het verschil in structuur op de echo duidelijk zien. Beter nieuws kunnen we niet krijgen!
Hoe verder na stamceltherapie bij peesblessure?
De komende drie maanden gaan we aan de slag met een revalidatie schema. Daarna volgt nog een controle echo. De komende tijd blijft spannend. De verwachtingen zijn erg hoopvol. Spring- en cross wedstrijden zitten er niet meer in. Maar een rengalop over het strand wel. En daar gaan we voor. Niets heerlijker dan galopperen over het strand. Met aan de ene kant de zee en aan de andere kant het zand. Verder niets. Alleen ruiter en paard. Ik hoop het zo voor Coockie en onze dochter. En wij als ouders kijken dan vol trots naar dit duo. Wetende dat het een lieve duit heeft gekost. Maar het is elke euro waard!
De kosten van stamceltherapie bij paarden
Wat kost stamceltherapie? Deze vraag kregen we veel. En dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Want er zit bij dit besluit veel emotie. Wanneer je kijkt naar de financiële waarde van de pony en de kosten, nee dan kan het niet uit. Maar wat is de andere keuze: een pony nog jarenlang grazend in de wei zonder erop te rijden?
De dierenarts gaf duidelijk als boodschap mee dat de pony het echt nog wel waard was om te behandelen. Belangrijke factor daarbij was de fysieke gezondheid van Coockie en de nog prima conditie voor haar leeftijd.
En om een inschatting te geven van de kosten: denk inclusief lasertherapie aan een bedrag tussen de €1200 en € 1600 euro (2020).
Sta jijzelf voor de keuze? Laat je goed informeren door de dierenarts. En kijk naar het totale plaatje. Verwacht je na behandeling nog jaren (rij) plezier te hebben en wordt je pony of paard er gelukkiger van? Dan is er volgens mij maar een antwoord mogelijk….
Nog meer paardenblogs
Nog meer leuke paarden blogs lezen?
Blog over de opleiding instructeur paard en gedrag bij equine.com
Blog over de Friese Hengstenkeuring 2020
Paarden benodigdheden kun je ook prima bij bol.com kopen
*Affiliatie links van bol.com. Zie disclaimer