Gemarkeerde wandelroute Oranjewoud in een prachtig koninklijk gebied

door Yvonne
Wandelroute Oranjewoud

Er zijn zoveel wandelroutes op Landgoed Oranjewoud in Heerenveen, dat verdwalen geen enkel probleem is. Maar verdwaal je liever niet, dan is deze gemarkeerde knooppunten wandelroute van 10 kilometer dé route voor jou! Je start en eindigt bij hotel Tjaarda waar genoeg parkeerruimte is. En je hond is aangelijnd welkom.

Wandelroute Oranjewoud ligt in een koninklijk bos

Landgoed Oranjewoud, ten oosten ven Heerenveen (Friesland), is een echt koninklijk bos met lange lanen, een museumpark en de Overtuin. Dit landgoed is een prachtig wandelgebied dat bestaat uit een aantal voormalige landgoederen en een museumpark. Door deze verschillende sferen is het wandelen in dit prachtige gebied een beleving.

Landgoed Oranjewoud
Landgoed Oranjewoud..

Landgoed met koninklijke historie

Het koninklijke verleden gaat terug naar de 17e eeuw. Waar nu het gebouw van het landgoed Oranjewoud staat, was toen het zomerverblijf van de kleindochter van Willem van Oranje. Dat de koninklijke familie dit gebied als zomerverblijf uitgekozen heeft, dat snap ik wel. Het is een ongekend mooi en rustig en afwisselend natuurgebied.

Knooppuntenwandelroute langs alle mooie landgoed plekken

Om het hele landgoed tijdens één wandeling te bekijken lukt uiteraard niet. Maar met deze knoppunten wandelroute Oranjewoud, kom je langs de mooiste plekken. Na deze route valt nog veel meer van het gebied te ontdekken. Dus mijn tip: maak er direct een weekendje weg van en boek een natuurhuisje of een hotelkamer in hotel Tjaarda en geniet nog langer van dit bijzondere stukje Friesland.

Praktische informatie gemarkeerde wandelroute Oranjewoud

Knooppunten wandelroute Oranjewoud
Afstand10 kilometer
StartpuntParkeerplaats hotel Tjaarda Heerenveen
Knooppunten nummers19-24-2-82-1-31-34-35-4-37-5-6-32-7-8-3-19

Link naar website met overzicht van het hele wandelnetwerk van Friesland: https://www.marrekrite.frl/wandelen/

Tjaarda hotel heerenveen
Tjaarda hotel Heerenveen

Horeca onderweg tijdens de wandelroute in Oranjewoud

Er zijn op deze route verschillende horeca mogelijkheden zowel voor tijdens en na de wandelroute. Kies wat jij het leukste vind en maak er echt een culinaire wandeling van.

  1. Hotel Tjaarda

Het start- en eindpunt is bij dit hotel met genoeg mogelijkheden voor lekker eten en drinken. Van koffie met gebak tot een uitgebreid diner

  1. Museum café Belvedère

Dit café bij museum Belvedère vind je redelijk aan het begin van de wandelroute bij knooppunt 82. Het terras is toegankelijk voor wandelaars, maar je kunt ook het museum bezoeken. Je bent er immers toch.

  1. Oranjerie Heerenveen

Wil je echt koninklijk koffie en theedrinken? Dan is de Oranjerie tussen knoppunt 1 en 31 echt dé plek voor jou. In deze buitenplaats van 1820 lijkt het alsof de tijd even stil heeft gestaan. TIP: wil je je wandelroute langer maken? Vanaf de oranjerie starten twee kortere wandelroutes die je makkelijk kunt verbinden met deze knoppunten route. LET op: de Oranjerie is van half mei tot en met eind oktober open.

  1. Theetuin ‘De TUN’

Deze theetuin in de achtertuin van een boerderij is alleen in de weekenden open en heeft een beperkte kaar. De theetuin vind je bij knoppunt 35 op deze wandelroute aan de rand van het bos.

Wandelroutes Oranjewoud
Wandelroutes Oranjewoud

Klimtoren, museum en reeën maken deze route speciaal

Naast de prachtige afwisselende natuur over bospaden, bruggetjes, wegen en wandelpaden, is er onderweg ook veel te doen en te beleven. Zo wandel je langs museum Belvedère, vanaf de uitkijktoren midden in het bos kijk je bij helder weer tot aan de Waddenzee en wanneer je heel stil bent en goed oplet zie je misschien wel reeën of andere dieren voor je oversteken. Tijdens mijn wandeling zag ik ineens midden in het bos 2 reeën staan. We keken elkaar een tijdje aan, maar uiteindelijk keerden de reeën zich om en schoten het bos weer in.

Museum Belvedere
Museum Belvedère

Rustige wandelroute in Friesland met voldoende parkeerplek

Ondanks dat landgoed Oranjewoud bekend staat als één van de mooiste wandelgebieden van Friesland, kun je hier prima rustig wandelen. Het gebied is zo groot dat je bijna niemand tegenkomt. Tijdens het wandelen van deze route op een prachtige voorjaarsdag ben ik maar een handvol andere wandelaars tegengekomen. Bij de parkeerplaatsen was ook voldoende parkeerplek. Mocht er bij hotel Tjaarda geen plek meer zijn, dan zijn er in de buurt van het startput genoeg andere parkeermogelijkheden.

Hotel Tjaarda Heerenveen
Nagenieten op het terras bij hotel Tjaarda Heerenveen

Nog meer wandelroutes in Friesland

Ben je na deze route nog niet uitgewandeld in Friesland? Dat begrijp ik heel goed. Daarom vind je hier op de site nog veel meer wandelroutes in rustige, unieke en vaak nog ‘onontdekte’ gebieden van Friesland.

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.