Wandelroute Surhuizum. Wandeling op de grens van Friesland en Groningen.

door Yvonne
Wandelroute Surhuizum
AfstandStartpunt
14 Km Kerk Surhuizum

De grens over

Wandelroute Surhuizum
Antonius kerk Surhuizum

Deze keer een wandeling die start vanuit Friesland: Wandelroute Surhuizum. Voor mij maar een paar kilometer van huis. Ik woon namelijk op de grens van Groningen en Friesland. Deze wandelroute is dus genieten van beide provincies! Regelmatig heb ik al een deel van deze route met de fiets gedaan. Nieuwgierig naar de hele wandelroute, hebben we op een zondag de wandelschoenen aangedaan en zijn we op pad gegaan.

De kerk als startpunt

Het startpunt van deze wandelroute is bij de kerk in Surhuizum. Wanneer je naar Surhuizum rijdt, kun je niet om de kerktoren heen. Maar voor diegene die meer vertrouwt op zijn of haar navigatie, het adres van de Antonius kerk is: 9283 TD Surhuizum. Vanaf de kerk start de wandelroute officieel linksaf. Maar dwars als wij zijn, zijn we rechtsaf gegaan. Wetende dat we dan het mooiste stukje voor het laatste bewaren…

Volop door de natuur

Het eerste stuk van de wandelroute loop je door het dorp. Geen straf. Surhuizum is een sfeervol dorpje. Na een paar straten door het dorp, steek je de ‘Skieding’ over en ben je in Groningen. Via de Koaisreed loop je richting Surhuizumermieden. De Koaisreed is een lange reed waar je alleen wandelaars en fietser tegen komt.

Eenmaal voorbij Surhuzumermieden verandert de natuur. Je wandelt richting het Hoendiep. Hier bestaat de natuur vooral uit weilanden.

Terug naar Friesland

Via de Heawei loop je weer richting Friesland. Je steekt de ‘Skieding’ weer over. De weg de ‘Skieding’ is ook echt de scheiding tussen Groningen en Friesland. Je wandelt nu het dorp Augustinusga in. Ook een gezellig Fries dorpje. Houdt het water aan je rechterkant. Vergeet al lopende en kletsende niet op tijd de bocht om te gaan, de Legeloane op.

Via de Legeloane en de Reaskoure kom je uit bij de Feartswal. Wat mij betreft het mooiste stuk van de route. Het zandpad en de bomen geven mij direct een vakantiegevoel. Via een bruggetje sla je linksaf It Langpead op. Dit pad doet zijn naam eer aan. Een echt lang schelpenpad brengt je weer terug in Surhuizum.

Kerk steeds dichterbij

Het leuke aan lange paden vind ik dat het stipje aan de horizon steeds dichter bij komt. Het stipje is in bij deze wandelroute de kerk van Surhuizum. Het start en eindpunt van deze route. Terug bij de auto, genieten we na van deze prachtige route. Absoluut de moeite waard!

Route app

Deze wandelroute Surhuizum heb ik gevonden in de Route You app. Echt gebruiksvriendelijk vind ik de app niet. Dit kan aan mijn digitale vaardigheden liggen. Voor de route klik je hier. Downloaden en uitprinten kan ook…

Ben je nog niet uitgewandeld? Op mijn site vind je nog drie andere routes in Groningen

Doezumerstruun Opende, Kornhorn / Noordwijk, Boerakker en een route in Grootegast

You may also like

2 reacties

Marion 21 september 2020 - 16:25

Leuk hoor eenbeetje terug inmijn oude ongeving

Beantwoorden
Yvonne 22 september 2020 - 07:35

Begreep al uit jouw blogs dat waar je nu woont ook prachtige wandelroutes zijn?

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.