Wandelroute Duurswouderheide in het grootste heideveld van Friesland

door Yvonne
Wandelroute Duurswouderheide

Loop je de wandelroute Duurswouderheide, dan wandel je over, door en langs het grootste heideveld van Friesland. Je weet vaak niet waar je kijken moet om alles van dit prachtige natuurgebied te zien.

Wandelroute Duurswouderheide in Friesland

De wandelroute in het natuurgebied Duurswouderheide is een prachtige en bijzondere wandelroute in het oosten van Friesland. Je start bij een kerkje, loopt door het bos, langs vennen en heel veel heide en er is een uitkijkpunt! En tijdens het wandelen wordt je vergezeld door schaapjes, kikkers en nog veel meer dieren.

Duurswouderheide

Natuurgebied van Staatsbosbeheer

Het natuurgebied Duurswouderheide is één van de deelgebieden van de Friese Wouden. Dit natuurgebied van Staatsbosbeheer wordt ook wel ‘klein Drenthe’ genoemd. Het gebied is het gehele jaar geopend en honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Praktische informatie Duurswouderheide wandelroute

Wandelroute Duurswouderheide
Afstand8 kilometer (te verlengen met 5 kilometer)
Startpunt Breeberchspead 1 Wijnjewoude
Kerkje tussen Wijnjewoude en Bakkeveen
Link naar wandelrouteDuurswouderheide wandelroute

Startpunt: kerkje tussen Wijnjewoude en Bakkeveen

Het startpunt van de wandelroute is bij het kerkje tussen Wijnjewoude en Bakkeveen. Dit schijnt een prachtig oud kerkje te zijn. Helaas waren ze op de dag dat ik deze route wandelde met wegwerkzaamheden bezig. Daardoor kon ik niet starten vanaf de kerk. Dus of het echt een mooi startpunt is kan ik je niet vertellen.

Om toch op de route te komen ben ik een stukje verder gereden en ergens rechtsaf gegaan. De auto heb ik geparkeerd langs de route en ben daardoor halverwege gestart. Ook prima!

Uitzichtplateau Duurswouderheide

Eenmaal op de route gekomen, is het echt genieten en verbaas ik mij over de prachtige natuur. De route gaat afwisselend over asfalt en onverharde wegen. Trek dusgoede wandelschoenen aan voordat je gaat wandelen. Wel zo handig op verschillende ondergronden!

Tijdens de wandeling kom je langs het uitzichtplateau bovenop een zandverstuiving. Vanaf hier zie je pas echt hoe groot dit heideveld van Friesland is. Op het plateau staat een informatiebord waarmee je nog meer te weten komt over dit unieke gebied. Terwijl je uitkijkt over dit grote natuurgebied wordt je nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg van je route.

Zandverstuiving Duurswouderheide.
Zandverstuiving met uitkijkplateau.

Route van 8 kilometer of meer

De wandelroute Duurswouderheide is 8 kilometer maar ook te verlengen met nog 5 kilometer. Dan verbind je de wandelroute met de route in ’t Oude Bosch die meer richting Bakkeveen gaat. Tussen beide wandelroutes is een verbindingsroute gemarkeerd met witte paaltjes. Je kunt dus prima de afstand kiezen die jij prettig vindt!

Grootste heideveld van Friesland
Uitzicht vanaf het uitkijkplateau.

Horeca in de buurt van Duurswouderheide

En natuurlijk heb je na deze inspanning wel wat lekkers verdiend! Vlakbij het startpunt ligt hotel-restaurant de Stripe. Met hun passie voor goed en eerlijk eten kun je hier prima terecht voor een uitgebreide lunch. Dat is lekker bijkomen na deze prachtige wandelroute!

Nog niet uitgewandeld? Op deze site vind je nog meer wandelroutes in Friesland. Waaronder de prachtige route die start vanaf Landgoed de Slotplaats in Bakkeveen: Wandelroute de Slotplaats.

Natuurlijk overnachten in Friesland

Wil je graag overnachten in Friesland om nog meer te ontdekken? Boek dan een Natuurhuisje en geniet van de prachtige natuur!

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.