Maestro, de kunst van het dirigeren #3

door Yvonne
Viool

Zondagavond was het alweer tijd voor de vijfde aflevering van het populaire televisie programma Maestro. Deze keer moest de tenor Eric Reddet aan het zuurstof, bracht Francis van Broekhuizen haar humor ten gehore en wachtte het orkest en publiek tevergeefs op de laatste slag van Tatum.

Och, och, och, wat was er afgelopen week op social media veel te doen over de jurering. Het merendeel van de kijkers was het niet eens met de punten verdeling. Fans vielen massaal over de lage scores van Lucas Hamming. ‘Schandalig, doorgestoken kaart en waardeloos’ waren een aantal kritieken die je op social media voorbij zag komen.

En over ‘lijden’ gesproken, tenor Eric Reddet is ternauwernood aan zuurstoftekort ontsnapt.

Benieuwd naar de optredens én het jurycommentaar, is Nederland zondagavond weer massaal voor de beeldbuis gaan zitten. In deze vijfde aflevering moesten de kandidaten niet alleen het orkest dirigeren, maar ook een koor, sopraan of tenor lijden. En over ‘lijden’ gesproken, tenor Eric Reddet is ternauwernood aan zuurstoftekort ontsnapt. Totaal onverwachts krijgt Monic Hendrickx een black-out. Midden in het stuk ‘La donna è mobile’ van Verdi’s opera Rigoletto, is ze totaal van slag waardoor Eric maar door moet zingen met een hele lange uithaal tot gevolg…  Net op tijd krijgt Monic weer grip op de zaak en kan Eric opgelucht ademhalen voor de volgende noot. Gelukkig voor haar blijkt de liefde van Dominic Seldis verder te gaan dan haar glitterbroek, dus krijgt ze van hem alsnog 7 punten. Of zoals Dominc zelf als commentaar toevoegt: liefde maakt blind. Het moge duidelijk zijn…

Dat er weinig liefde voor Stefano Keizers zijn optreden en outfit was, werd pijnlijk duidelijk tijdens de jurering. Deze week had Stefano gekozen voor een uiterlijk geïnspireerd op Klaus Nomi, beter bekend als de eerste zanger die erin slaagde een mengeling van operamuziek, popmuziek en vaudeville op geloofwaardige wijze te vertolken. (Wikipedia, bedankt..). Overduidelijk had hij meer tijd in zijn uiterlijk dan in zijn dirigeer werk gestoken. Eénmaal op de bok, liet Stefano zich mee voeren door de muziek waardoor er van dirigeren geen sprake meer was. Of zoals sopraan Francis van Broekhuizen kort samenvatte: “Jij mag nooit meer een aria dirigeren”. In aftertalk blijkt Stefano het volledig met haar eens te zijn en is hij blij dat Nederland verder gespaard is gebleven van zijn dirigeer ehm…kunsten?

Wat mij betreft doet hij zichzelf daarmee te kort!

Resten er nog twee kandidaten: Tatum Dagelet en Lucas Hamming. Twee kandidaten die ontzettend zijn gegroeid in hun rol als dirigent. Wanneer Lucas op de bok laat zien dat hij zowel het koor, het orkest als een sopraan op ogenschijnlijk eenvoudige manier door een opera kan dirigeren, krijgt hij een staande ovatie. Met het dirigeren van ‘Die strahlen der Sonne’ krijgt hij eindelijk zijn welverdiende 30 punten. Op social media, legt Lucas zelf meer de nadruk op zijn wijd openstaande mond tijdens het optreden. Wat mij betreft doet hij zichzelf daarmee te kort!

Maar het bleef stil, op die overduidelijke oh shit na…

Ook Tatum haar expressie was in deze aflevering niet te missen. In plaats van de laatste maat te slaan, vergiste ze zich in de laatste tel en riep al springende op de bok: oh shit! Inderdaad, oh shit, want wat was het een heerlijk fanatiek optreden. Tatum dirigeerde in deze aflevering Bizets ‘Mars en Koor, act 4’ uit de opera Carmen. Een heerlijke opzwepend en meegaand muziekstuk. Up tempo danst haar haar heerlijk mee op het ritme, van begin tot einde. Alhoewel, het orkest en koor zit net als het publiek nog steeds te wachten op het einde. Lange tijd heb ik nog naar de tv gestaard in de hoop dat Tatum alsnog die laatste maat zou slaan. Maar het bleef stil, op die overduidelijke oh shit na…

Al met al was het weer een heerlijk uurtje genieten, lachen en swingen. De humor van Francis van Broekhuizen was weer om te gieren en de jury was deze keer absoluut beter in vorm dan de voorgaande aflevering. Ik ben benieuwd naar het commentaar van de social media juryleden deze week! In elk geval zijn de volgers van dit programma het nog lang niet met elkaar eens over de mogelijke winnaar. We laten ons de komende weken nog maar even verrassen, al zullen we vast niet meer zo verrast worden als wanneer Stefano Keizers op de bok klimt…

Ik ben wel benieuwd wie volgens jou winnaar van maestro 2019 moet worden. Laat het me weten in een reactie!

You may also like

1 reacties

John Valk 30 november 2019 - 05:15

Ik verwacht, dat Lucas Hamming met een licht marge gaat winnen, omdat ik denk dat zijn muzikale achtergrond uiteindelijk de doorslag zal geven.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.