Groene thee zetten: watertemperatuur heeft groot effect op de smaak en kleur

door Yvonne
Groene thee zetten

Ze zeggen dat de temperatuur bij groene thee zetten van invloed is op de smaak van de thee. Om te kijken of dit echt klopt, heb ik groene thee op twee verschillende temperaturen gezet. En wat blijkt: de temperatuur heeft echt effect op de smaak en de kleur. Lees hier alle tips voor het lekkerste kopje groene thee.

Groene thee zetten: een stukje theorie voor de test

Groene thee zetten kun je het beste doen met een watertemperatuur van 70-80 graden. Gebruik je theewater met een hogere temperatuur dan wordt groene thee bitter. Dit komt doordat de thee bladeren dan gaan koken en de gunstige werkzame stoffen van groene thee (antioxidanten) verbranden.

Hoe meet je dan de watertemperatuur voor thee?

Je kunt op verschillende manieren de temperatuur van je theewater meten. Belangrijk is dat je goed weet op welke temperatuur elke theesoort gezet moet worden. De ideale temperatuur voor het lekkerste kopje thee vind je in dit overzicht van de juiste water temperatuur voor het lekkerste kopje thee.

Temperatuur meten met een theethermometer

Om exact te weten op welke temperatuur ik de groene thee zet, gebruik ik zelf altijd een theethermometer. Deze thermometer is speciaal gemaakt om het theewater te meten. De thermometer geeft prima de temperatuur aan en is makkelijk in gebruik, zeker omdat ik een Cooker gebruik voor het theezetten. De temperatuur van een kokend waterkraan kun je niet regelen.

Juiste temperatuur groene thee zetten
Temperatuur meten met thee thermometer

Water koken met temperatuurregeling

De watertemperatuur voor je thee kun je ook makkelijk regelen met een waterkoker met temperatuurregeling of via een heetwaterdispenser die je in kunt stellen tussen de 45 en 100 graden. Stel de waterkoker of heetwaterdispenser in op de juiste temperatuur in en je kunt direct je kopje thee zetten.

Hoe lang moet je groene thee laten trekken?

Naast de juiste watertemperatuur is ook de trektijd van groene thee belangrijk. De ideale tijd om groene thee te laten trekken is tussen de twee en drie minuten. Te lang maakt de thee ook bitter en bij een te korte tijd geeft de groene thee te weinig smaak af.

Dit is het effect van de temperatuur op de kleur én smaak

Na al deze informatie is het hoog tijd om te gaan testen of dit ook echt zo’n grote invloed heeft.Op advies van theewinkel Binnen Buiten genieten doe ik deze test met een gewone groene thee: de Gunpowder. Deze groene thee heeft geen toegevoegde smaken. Want alles wat aan de thee toegevoegd wordt heeft effect op de smaak. En dat dat klopt heb ik ervaren tijdens de theeworkshop bij theetuin Blote Voetenhof. Echt een aanrader om meer te leren over thee.

De test met twee verschillende watertemperaturen

Om te testen of de temperatuur van het water echt van invloed is op de smaak van groene thee, gebruik ik voor het meten van de temperatuur dus een theethermometer. Deze thermometer geeft aan dat het theewater na het koken ruim 90 graden is zodra ik het in het glas schenk. Ik laat voor deze test het water afkoelen tot 75 graden en hang dan de theezeef met thee erin. In het andere glas voeg ik de thee direct toe na het inschenken van het net gekookte water. Beide theeën laat ik twee en een halve minuut trekken. En dan is het afwachten wat het effect op de kleur en smaak zal zijn.

Invloed op de kleur van groene thee

Al snel wordt het effect van de temperatuur op de groene thee zichtbaar. Het water van 95 graden maakt de thee zichtbaar donkerder. Terwijl de thee gezet op een lagere temperatuur lichter van kleur blijft.

Temperatuur groene thee en de kleur
Links groene thee gezet op 75 graden, rechts de thee gezet met 95 graden.

De smaak verschillen door de temperatuur van het water

Ook de smaak is duidelijk anders. De groene thee gezet op 75 graden is zachter van smaak. De andere thee heeft een bittere nadronk. De groene thee gezet op de juiste temperatuur is daardoor echt wel lekkerder! Dit effect had ik niet zo sterk verwacht.

Groene thee temperatuur
Het lekkerste kopje groene thee!

Wil je ook groene thee zetten op de juiste manier?

Omdat de watertemperatuur zo’n grote invloed heeft op de smaak en kleur van groene thee, is het echt een aanrader je thee op de juiste temperatuur te zetten. Een thermometer, waterkoker of heetwaterdispenser met temperatuurregeling gebruiken is dus echt een aanrader. Dan weet je zeker dat je echt het allerlekkerste kopje groene thee drinkt!

Wat is jouw favoriete thee en zet je deze thee op de juiste temperatuur? Laat het weten in een reactie.

You may also like

5 reacties

Wiepie 13 januari 2022 - 07:55

De watertemperatuur maakt inderdaad verschil, mooi dat je dat zo duidelijk laat zien.

Beantwoorden
Yvonne 14 januari 2022 - 08:12

Had het ook niet zo duidelijk verwacht! En dank nog voor de heerlijke thee om het mee te testen.

Beantwoorden
Hilde 25 januari 2022 - 18:47

Wat super handig om te weten. Nooit geweten dat groene thee thee bitter wordt door te heet water. Weer wat geleerd ☺️

Beantwoorden
Yvonne 26 januari 2022 - 14:16

Hoi, leuk om te horen. Ik had dit verschil ook niet zo verwacht. Maar de thee is dan echt lekkerder!

Beantwoorden
Flora tea- pak jouw rustmoment met een kopje thee - lodiblogt 14 januari 2022 - 12:43

[…] Lees ook: Over Yvonne -Groene thee zetten: de juiste temperatuur en het effect op de smaak en kleur. […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.