De waarheid over het huishouden

door Yvonne
Huishouden

Het huishouden. Lang getwijfeld of ik er over zou gaan schrijven. Maar na een column in de Telegraaf van stakende moeder Saskia, doe ik graag even mijn zegje.

Moeders in staking

Saskia, moeder van een stelletje pubers, gaat in staking. Waarom niet? Laten we als moeders met ons allen gaan staken! Ik zie het al voor me: alle moeders met de strijkplank onder de arm richting het Malieveld. De stofzuiger achter ons aan slepend…. Zouden we indruk maken?

Regelmatig heb ik het met vriendinnen over de onuitputtelijke bron die ‘het huishouden’ heet. Nog nooit heb ik één van hen horen zeggen: ‘Ik ben dol op rondslingerende sokken!’ Of ‘ik kan niet wachten tot er tandpasta klodders op de spiegel zitten’. En een uitpuilende wasmand heeft ze nog nooit een hoogtepunt bezorgd!

Kwistig soppen

Tijdens zo’n gesprek blijkt dat we het huishouden allemaal op dezelfde manier aanpakken: in pyjama, haar ‘op zolder’ en blik op oneindig. Al mopperend en tierend zwieren we rond met sop en dweil. Huisgenoten worden geacht uit onze buurt te blijven en rigoureus opruimen is dan geen probleem. Of toch wel?

Wanneer we kwistig soppend om ons heen kijken, giert de endorfine door ons lijf! Een glimmende badkamer, lege wasmand en een stofvrije vloer maken van ons, héél even, de gelukkige huisvrouw.

En allemaal zijn we op zoek naar dé tip om het huishouden aangenamer te maken. Op Internet staan duizend en één handige tips. Van geweldige apparaten tot ouderwetse schoonmaakmiddeltjes.

Tijdens één van mijn zoektochten naar dé gouden schoonmaaktip, kwam ik online een interessant artikel tegen. Mannen blijken, hou je vast, voor zeven uur méér huishoudelijk werk per week te zorgen. Lekker bezig heren!

Hup hup heren!

Maar dames wees gerust, de redding is nabij! Want uit een ander onderzoek blijkt dat mannen die schoonmaken, langer leven. Kijk, dat zijn onderzoeken waar je wat aan hebt! Dertig minuten huishoudelijk werk per week, verkleint voor mannen de kans op vroegtijdig overlijden met 28 procent. Hup hup heren, aan de slag!

Met dit gegeven, kun je samen gaan poetsen. Samen werken aan een gezonde leefstijl en een schoon huis. Klinkt goed. Uit eigen ervaring weet ik dat dat geen succes is. Want wat blijkt: mannen en vrouwen poetsen verschillend. Leerde ik op school dat je van boven naar beneden moet poetsen, de man poetst op zijn geheel eigen wijze zonder enige strategie. ‘Error’ voor mijn perfectionisme!

Denken in oplossingen

En dáár krijg ik weer stress van. Manlief ook. Weg achtentwintig procent vermindering van de kans op vroegtijdig overlijden.

Dan sta je voor de keuze: zelf poetsen of denken in oplossingen. En laat ik nou goed zijn in oplossingen bedenken. Dus hebben we een huishoudelijke hulp aangenomen. Zij blij met onze centen. Wij blij met een schoon huis. En daar word ik dan weer héél gelukkig van. En laat geluk nou heel goed voor je gezondheid zijn!   

Ben jij wel eens in staking gegaan voor het huishouden? Deel je ervaring!

You may also like

9 reacties

Marion 28 februari 2020 - 18:25

Ik ben gezegend met een man die het huis schoonmaken wel leuk vind.

Beantwoorden
Yvonne 29 februari 2020 - 07:04

Klinkt goed. Een duidelijke taakverdeling dus!

Beantwoorden
Jet Mattiesing 29 februari 2020 - 11:55

Oh lord de huishoudhel ! Hier een soort van Flylady systeem en dat werkt een soort van. En als ik het punt bereikt heb dat de wasmand leeg is leg ik het vast en stuur het bewijs in de gezinsapp met de mededeling dat ik het tijd vind voor een goed boek. 🙂

Beantwoorden
Yvonne 29 februari 2020 - 14:57

Hahah En dan nog dagenlang ‘verliefd’naar die foto van de lege wasmand kijken? Wetende dat de realiteit al weer anders is…

Beantwoorden
Jet 1 maart 2020 - 14:56

Dat inderdaad !;)

Beantwoorden
Lodi 2 maart 2020 - 14:20

Hier heb ik geen hekel aan het huishouden moet ik eerlijk zeggen en we verdelen de taken ook wel.

Beantwoorden
Yvonne 4 maart 2020 - 17:19

Dat is mooi. Heb een jaar geprobeerd de lol van het huishouden in te zien. Niet gelukt!

Beantwoorden
Internationale Vrouwen 'schrijfsters' dag ! - Boekrecensies 7 maart 2020 - 06:35

[…] van alle rollen en taken die wij als vrouw hebben. Naast je werk, je taak als moeder en het onuitputtelijke huishouden is het haar gelukt om meerdere boeken te […]

Beantwoorden
Marga 9 maart 2020 - 05:41

Goed geschreven Yvonne! Heel herkenbaar voor iedereen, pardon: voor vrouwen…. ;>)

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.