Met wandelroute Marumerlage ontdek je hoe mooi het Westerkwartier is

door Yvonne
Wandelroute Marumerlage

Wandelroute Marumerlage is een 5 kilometer lange route door een nieuw aangelegd beekdal boven het Groningse dorp Marum. Bijna wekelijks rij ik langs dit gebied, maar nog nooit eerder heb ik de tijd genomen om de wandelroute dwars door de ‘huiskamer’ van weide- en watervogels te wandelen. Blij dat ik het nu wel gedaan heb want wat is het daar bijzonder mooi.

Wandelroute Marumerlage rondom een beekdal

Het natuurgebied Marumerlage is speciaal aangelegd als onderdeel van de ecologische hoofdstructuur in de provincie. Sinds een jaar of tien maakt dit aangelegde natuurgebied onderdeel uit van De Onlanden , een gebied tussen Peize – Roden – Groningen. In de Onlanden krijgt water de ruimte om overstromingen zoals in 1998 te voorkomen.

Marumerlage Wandelroute
Marumerlage wandelroute rond het beekdal

Vogels hebben voorrang in dit natuurgebied

Naast het water hebben ook de natuur en vogels hebben hier voorrang. Doordat het gebied in de winter onder water staat weten ganzen in de winter dit natuurgebied te vinden als foerageer- en slaapplaats. In de zomer staat dit natuurgebied voor een groot deel droog. Hierdoor zie je in die periode vooral weidevolgels die deze locatie als broedplaats gebruiken

Onverhard wandelpad rondom het water

Niet alleen aan de dieren en natuur is gedacht bij de aanleg van dit natuurgebied. Voor de wandelaars is door Staatsbosbeheer rondom het water een onverhard wandelpad aangelegd. Je wandelt door het verblijf van de dieren en kunt daardoor genieten van zowel de natuur als alle vogels die voorbij vliegen of hun nest aan het bouwen zijn.

Picknickplaats met schuilplek bij wandelroute Marumerlage

Aan het begin van de route is een schuilplaats/educatieruimte met een aantal picknickbanken. Een prachtige plek om je eigen meegebrachte picknick op te eten en nog langer te genieten van dit bijzondere natuurgebied.

Schuilplaats en picknickplek Marumerlage.
Schuilplaats en picknickplek Marumerlage

Uitkijktoren midden in het natuurgebied

Ook is er speciaal voor de wandelaars en vogelspotters een uitkijktoren gebouwd. Vanaf deze toren heb je een prachtig totaal overzicht over het natuurgebied.

Uitkijktoren Marumerlage
Uitkijktoren Marumerlage.

En dat niet alleen vogels dol zijn op dit natuurgebied, zie ik wanneer ik bovenop de uitkijktoren sta. Door het water zie ik een moederhert met twee jongen rennen. Moeder hert helpt de jongen veilig oversteken en terwijl één van de jongen in het water blijft staan (recalcitrante puber?), helpt moeder hert het andere jong zich schuil houden in het gras. Daarna loopt ze terug om het andere jong op te halen. Samen verdwijnen ze even later in het hoge gras. Prachtig!

UItzicht vanaf de uitkijktoren
UItzicht vanaf de uitkijktoren

Praktische informatie wandelroute Marumerlage

Bij het natuurgebied Marumerlage is een parkeerplaats aangelegd en de route wordt aangegeven door middel van blauwe bordjes (lange route). Er is ook een kortere gele route van anderhalve kilometer die alleen naar de uitkijktoren gaat.

Wandelroute Marumerlage
Startpunt en parkeergelegenheid Transportweg 24, 9363 TL Marum
Lengte wandelroute5 kilometer (onverhard pad)
Routebeschrijving blauwe wandelroute Op Routeyou.com vind je de routebeschrijving
Gemarkeerde wandelroute Marumerlage
Gemarkeerde wandelroute Marumerlage.

Wandelen in het Westerkwartier: waar rust en ruimte elkaar ontmoeten

Naast deze wandelroute in dit bijzondere natuurgebied, vind je in het Gemeente Westerkwartier nog veel meer mooie wandelroutes en recreatie mogelijkheden. Gemeente Westerkwartier ligt in het zuiden van Groningen, op de grens met Friesland, en is nog niet ontdekt door massa toerisme. En dat terwijl deze regio echt zoveel te bieden heeft. Je vindt hier onder andere heide, bossen, water en historie.

Op vakantie in het Westerkwartier

In deze regio in Nederland met een combinatie van afwisselende natuurgebieden en de rust en stilte die hier echt nog is, zijn genoeg accommodaties en campings voor een weekend weg of een heerlijke vakantie. Boek bijvoorbeeld een natuurhuisje en overnacht op uniek locaties dicht bij de natuur.

Meer weten over recreatie in het westerkwartier?

Special voor al het moois in het Westerkwartier heb ik een menu op de site aangemaakt met alle recreatie mogelijkheden en toeristische uit tips in het Westerkwartier. Laat je inspireren en kom gauw langs om alles te ontdekken!

Banner overyvonne

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.