Leedaanzeggerspad Noordwijk: wandelroute met historie

door Yvonne
Wandelroutes in het Westerkwartier: Leedaanzeggerspad Noordwijk
AfstandStartpunt
13 Km Kerkje Noordwijk
Westerweg 2, Noordwijk
Noordwijk

Bijzondere startplek in Noordwijk

Het Leedaanzeggerspad Noordwijk is een wandelroute die begint bij het lijkhuisje in Noordwijk. Niet een heel vrolijk begin, maar wel een begin met historie. Want weet jij wat het woord ‘leedaanzegger’ betekent?   

Leedaanzegger uit de jaren 60

Een leedaanzegger was iemand die tot in de jaren 60 langs de deuren ging om slecht nieuws te brengen. De in zwart geklede leedaanzeggers hadden als vaste openingszin ‘heden is overleden…’. Het leedaanzeggerspad Noordwijk is de route die vaak door de leedaanzeggers gelopen werd. (Bron: De verhalen van Groningen)

Lastig startpunt

Voor we beginnen met wandelen is er wat verwarring over het startpunt. In de beschrijving staat dat de route begint bij het lijkhuisje bij de kerk in Noordwijk. Op de kaart begint de route op het kruispunt bij de straten Beldam en Oudeweg. Wij kiezen er voor om te starten bij de kerk van Noordwijk. Vooral ook omdat daar parkeergelegenheid is.

Obstakel en verwarring

Nadat je Noordwijk uit gewandeld bent, sla je al snel rechtsaf een zijweggetje in. Volgens de route kaart moet je vervolgens weer linksaf. Deze afslag is versperd door een dicht hek. Even twijfelen we. Maar het lijkt wel of de route na het hek gewoon doorgaat. We besluiten over het hek te klimmen. De juiste keuze zo blijkt. Met prachtig uitzicht over de landerijen vervolgen we de route.

Leedaanzeggerspad Noordwijk

Bekend terrein in Noordwijk

Het vervolg van de route is redelijk bekend terrein voor ons. Een tijd terug hebben we zelf een route via de knooppunten van het wandelnetwerk gelopen. Deze komt voor een deel overeen met het Leedaanzeggerspad. Maar daardoor genieten we niet minder van deze route. Doordat het we nu in tegengestelde richting lopen, bekijken we het allemaal ook eens van de andere kant…

Genieten van het Westerkwartier

Leedaanzeggerspad

Het Leedaanzeggerspad laat je echt de prachtige afwisselende natuur van Het Westerkwartier zien. De route is prima beschreven en daardoor makkelijk te volgen. Wij gebruiken voor de route de Route You app. Via deze app hebben we de kaart gedownload op onze telefoon. De afslagen zijn hierop goed te vinden en we lopen voor de verandering eens niet verkeerd!

Heerlijk gewandeld

Voordat we het weten zijn we weer terug bij de kerk van Noordwijk. We hebben heerlijk 13 kilometer gewandeld, grotendeels over onverharde paden. Een prima eerste wandelroute om dit ‘wandelseizoen’ mee te beginnen. De volgende wandeling in het Westerkwartier staat al gepland. Laat het mooie weer maar komen!

Meer wandelinspiratie nodig? In het menu wandelroutes vind je nog veel meer prachtige routes in Groningen en Friesland.

Vergeet je dit bericht op facebook of instagram niet te liken en/of te delen? Wanneer je dat doet, help je mee om nog meer mensen te bereiken.

Handig voor onderweg:

You may also like

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.