Wandelnetwerk Groningen: Kornhorn en Noordwijk.

door Yvonne
Curringherveld in het Westerkwartier.
AfstandStartpunt
10 KmKnooppunt 29, wandelnetwerk Groningen
Curringherveld, Kornhorn

Het wandelnetwerk Groningen is sinds juni 2019 officieel geopend. Hoe werkt het en wat is een mooie route? Met deze vragen ben ik aan de wandel gegaan in de omgeving van Kornhorn en Noordwijk. Met als startput het Curringherveld. Een onverwachts mooie wandelroute in Groningen dwars door de natuur!

Wandelnetwerk Groningen: zelf je startpunt bepalen

Met het wandelnetwerk Groningen kun je zelf bepalen waar je je wandeling start en eindigt. Op de site: routesingroningen.nl vind je een kaart met alle wandelknooppunten in de provincie Groningen. Thuis kun je een route uitstippelen via de knooppunten, tijdens het wandelen volg je de nummers op de routepaaltjes.

Wandelnetwerk Groningen
Wandelnetwerk Groningen

Kabouterpad Curringherveld

Voor deze wandelroute heb ik ervoor gekozen om te starten in Kornhorn bij het Curringherveld. Mijn fiets heb ik bij de schuur op het natuurgebied gezet. Kom je met de auto, dan kun je deze parkeren aan de Provincialeweg.

Startpunt voor deze route is het knooppunt nummer 29 bij het Curringherveld. Via het het natuurgebied Curringherveld loop je om de poele van Boele, een waterpartij ontstaan als Pingo (bron), richting knooppunt nummer 23. Hier sla je linksaf richting nummer 24 en daar sla je nog een keer linksaf richting nummer 28 De Snipperij.

Poele van Boele Curringherveld
Poele van Boele

Met wandelnetwerk Groningen de natuur in

Vanaf dit knooppunt steek je de weg over naar knooppunt 27. Deze weg lijkt te eindigen in een weiland, maar net voor dat je het weiland inloopt is een bruggetje over de sloot. Als wandelaar kun je dus verder. Vanaf hier gaat de route afwisselend via de verharde weg en natuurpaden dwars door het landschap. Je passeert nog een Pingo, verschillende hekjes en bruggetjes. (27-25-26)

Route paaltjes

Zodra je knoppunt 26 gepasseerd bent, gaat de route grotendeels verder via de verharde weg. Omdat het landweggetjes zijn, is het er heerlijk rustig en kun je volop van de natuur genieten. En het is opletten geblazen, want je loopt zo de bewegwijzering na knooppunt 42 voorbij, waardoor je een mooi stukje door een weiland mist!

Aan het einde van dit pad door het weiland heb ik staan twijfelen. Moet ik links of rechts? Ga je rechts, dan kom je weer op de route (45). Wanneer je linksaf slaat, dan verdwaal je wellicht in de weilanden…

Laatste stuk van de route

Om weer bij het startpunt te eindigen loop je het laatste deel van de route via een fietspad langs een wat drukkere weg (24-23-29). Wil je dit liever niet, dan kun je ervoor kiezen om de route andersom te lopen. Waardoor je eerst het stuk langs de weg pakt om vervolgens door de natuur te wandelen.

In totaal is deze route ongeveer 10 kilometer. De paadjes door de natuur maken dit een mooie afwisselende route waar veel te zien is. Het start en eindpunt op het Curringherveld leent zich uitstekend om nog wat langer rond te dwalen en om een rustig plekje te zoeken waar je kunt genieten van een welverdiende picknick!

Rijke historie, leuk voor kinderen!

Wandelnetwerk Groningen

Op de website van het Curringherveld is veel te lezen over de geschiedenis van dit gebied en over de functie van de Curringherschuur. Het Curringherveld is superleuk en educatief om samen met de kinderen te gaan ontdekken. De kinderen kunnen dwars door de natuur via het houtsnipperpaadje een spannende ontdekkingstocht op avontuur. En vergeet vooral niet het kabouter- en sporenpad te lopen!

Routenummers en nog meer wandelroutes

De route in nummers: 29-23-24-28-27-25-26-43-42-45-23-29, website: wandelnetwerk Groningen

TIP: De Doezumerstruun route is ook een prachtige route in het Westerkwartier. Dit is een 9 km lange route door de geschiedenis van Doezum. De verschillende ondergronden en de afwisselende natuur maken deze route echt heel bijzonder.

Wil je meer weten over wandelen van knooppunt naar knooppunt? Lees de blog : Wandelen van knooppunt naar knooppunt op de site Mam is de hort op voor nog meer informatie.

Heb jij al eens een route via het wandelnetwerk gelopen? Laat deze route achter in een reactie als inspiratie!

You may also like

2 reacties

Marion 29 mei 2020 - 08:52

Wat een mooie route weer. Ik lees ook dat er een paar punten zijn waar je twijfelt welke kant je op moet. Vaak kun je dat melden bij het wandelnetwek. Dan kunnen het aanpassen.

Beantwoorden
Yvonne 29 mei 2020 - 10:01

Dank voor de tip! Zal het melden.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.