Doezumerstruun wandelroute in het Westerkwartier

door Yvonne
Wandelroutes in het Westerkwartier: Doezemerstruun wandelroute

Ken je de Doezumerstruun wandelroute in het Westerkwartier al? Deze Route van 9 kilometer ligt in het veenlandschap van het Westerkwartier ten westen van Groningen. Een route dwars door de natuur. Goed opletten is aanbevolen, de mooie omgeving lijdt je zo af van de routepaaltjes!

Doezumerstruun wandelroute Westerkwartier

Met deze wandelroute loop je door de geschiedenis van de Doezumermieden. En door een gebied met een rijke natuur die onder andere uit houtsingels, trilveen, wierden, kromme sloten en moeras bestaat.

In deze regio woonden vroeger boeren, landarbeiders en turfstekers. Het land was niet echt geschikt voor de akkerbouw en de turf was van slechte kwaliteit. Tot 1960 zijn turfstekers in dit gebied actief geweest. Door het turfsteken zijn petgaten ontstaan. In deze petgaten staat nu water. Als je goed oplet, zie je daar misschien wel een zeldzame libelle soort: de groene glazenmaker!

Route naar startpunt van de Doezumerstruun wandelroute.
Startpunt Doezumerstruun wandelroute

Avontuurlijke wandeling vanaf mooi startpunt

De Doezumerstruun wandelroute begint bij theetuin Blotevoetenhof in Opende. Een prachtige locatie waar ook het Blotevoetenpad van Staatsbosbeheer begint. En wist je dat ze bij de theetuin ook regelmatig leuke activiteiten organiseren? Onder andere een theeworkshop waar ja alles leert over thee.

De Doezumerstruun wandelroute is gemarkeerde met paarse paaltjes vanaf de start bij de theetuin. De 9 kilometer wandelroute gaat over verschillende onverharde ondergronden: zand, klei en (tril) veen. Goed waterdicht schoeisel is aanbevolen. De grond is nat en op delen zelfs moerasachtig!

Leuke wandelroute voor kinderen

De afwisseling, vele bruggetjes en hekjes maken deze wandelroute ook geschikt voor kinderen. Want hoe leuk is het om te springen waardoor de grond onder je voeten gaat trillen? En welk kind wil er nou niet door een moeras lopen? Ook zijn er genoeg insecten, dieren en bloemen te ontdekken.

Doezumerstruun wandelroute Westerkwartier
Moerassig gebied
Graspaden Douzumerstruun Westerkwartier
Een van de vele hekjes
Wandelroute Doezumerstruun
Route aanduiding

Pas de wandelroute aan

De route is gemakkelijk in te korten. Of verleng hem door nog één van de vele routes die deze omgeving je biedt erachter aan te knopen. Za maak je de wandeling door het Westerkwartier precies zo dat hij past bij jouw wandelervaring.

Doezumerstruun wandelroute door de natuur

Vergeet absoluut niet om af en toe even stil te staan. Kijk om je heen en geniet van de prachtige en afwisselende natuur van het Westerkwartier. Deze route heb ik al meerdere keren gewandeld. Hij blijft prachtig en verrast mij elke seizoen weer!

Elk seizoen geeft zijn eigen sfeer aan de natuur. Zo staan in het voorjaar de fruitbomen vol in bloei! Terwijl in de herfst de prachtige warme kleuren om aandacht schreeuwen. En op de zandpaden waan je je heel even midden in Drenthe!

Wil je deze wandelroute wandelen? Klik op de link hieronder voor meer informatie over Doezumerstruun wandelroute: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/westerkwartier/boswachterspad-doezumerstruun

Loop jij een route in het westerkwartier? Laat het weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is!
Brug Truudes Draai
Eindeloze graspaden
Theetuin Blotevoetenhof

Ga goed voorbereid op pad:

Bovenstaande links zijn Affiliatie links, zie disclaimer

You may also like

6 reacties

Marion Stam 22 mei 2020 - 13:53

Prachtige omgeving om heerlijk rond te dwalen.

Beantwoorden
Yvonne 22 mei 2020 - 17:12

Ja zo mooi hier! Verveelt nog steeds niet en na al die jaren nog lang niet alles gezien.

Beantwoorden
H.R. Mulder 11 april 2021 - 09:33

Fantastische site Yvonne. Maar ik mis de dronefilmpjes. Ben ik wel benieuwd naar. Doezumerstruun al 2 keer gelopen. A.s. woensdag weer.

Beantwoorden
Yvonne 12 april 2021 - 07:47

Hallo Henk

Dankje. En ja drone beelden… Dat zou super zijn. Maar ben altijd al blij dat ik een beetje een fatsoenlijke foto heb.

Beantwoorden
Dieuwke Reitsma 18 maart 2023 - 09:05

Wat leuk Yvonne om te lezen over de wanderoutes hier in het mooie Westerkwartier. Wij hebben hier zelf een bedandbreakfast en krijgen veel gasten die ook graag een wandeling willen doen. Ga ze zeker informeren over al het moois hier. Vriendelijke groet Dieuwke Reitsma.

Beantwoorden
Yvonne 19 maart 2023 - 14:09

Hoi Dieuwke. Dank voor je reactie! Er is hier veel moois in de omgeving. En er komt nog veel mee rop. Binnenkort nog meer leuks dus voor je gasten.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.