Maestro, de kunst van het dirigeren!

door Yvonne
Viool

Het resultaat na 3 afleveringen Maestro: Natasja Froger valt stil, Ria Bremer heeft een geheim wapen en Jörgen Rayman hangt zijn baton aan de wilgen.

In het programma Maestro op NPO1 strijden 8 kandidaten elke zondagavond om de titel Maestro 2019. Wekelijks klimmen ze op de bok in het Philharmonie te Haarlem om het Orkest van het Oosten te dirigeren. Tijdens de eerste aflevering wordt al snel duidelijk dat de kandidaten nog veel moeten leren. De juryleden zijn dan ook niet ruim in hun cijfers, wel in hun kritisch oordeel. Het gemiddelde rapport cijfer van deze eerste aflevering is ruim onvoldoende en wordt Lange Frans fataal. Hij mag zijn baton weer inleveren en snelt zich rap naar huis…  

In de tweede aflevering krijgen de deelnemers theoretische uitleg over het dirigeren. Op het krijtbord staat een dirigeerslag getekend. Een sierlijke krul laat duidelijk de 4 slagmaten zien. Koud kunstje denk ik dan, dus ik dirigeer mee. Al snel wappert mijn rechterhand alle kanten op. Ik geef niet snel op en proberen het nogmaals. Een, twee, drie kak, in de knoop. Eén, twee, drie, vier, maar dan anders. Oké nog een keer: één, twee, laat maar…

Ik geef toe, de slag van het dirigeren krijg ik nooit te pakken, wel het respect voor de kandidaten. Al worstelend zie je ze wekelijks op de bok staan, volhardend en vasthoudend aan de maat van het te dirigeren muziekstuk. Dat het Natasja Froger uiteindelijk lukt om het gehele orkest stil te krijgen, kun je waarderen. Maar aangezien het midden in het stuk is, geeft het aan dat haar slagmaat wat van slag is. Snel wappert ze haar rechterhand in rapper tempo op en neer en het orkest komt weer tot leven.  

Ria Bremer heeft daarentegen haar geheime wapen ingezet: haar stem. Hardop telt ze de maten mee en hoe verder ze in het muziekstuk komt, hoe harder ze mee telt. Eenmaal van de bok af, is ze verbaasd dat we haar hardop hebben horen tellen.  Ja Ria, we luisteren allemaal aandachtig naar het orkest, en naar jou…

Als afvaller in de tweede aflevering biedt Jörgen Rayman zich bijna vrijwillig aan. Volgens mij weet hij niet hoe snel hij zijn baton aan de wilgen moet hangen en maakt het orkest op subtiele wijze duidelijk dat Stefano Keizers nog een ronde op de bok verdient.

Tijdens de derde aflevering is duidelijk te zien dat het dirigeren te leren is. Voor de meesten dan. Want ondanks al het oefenen, valt het doek voor Natasja Froger. Maar, zoals jury lid Dominic Sledes meldt: ze is nog altijd beter in dirigeren dan haar echtgenoot René Froger. Dat is lekker thuiskomen!

Nu we het toch over de jury hebben, zij maken het programma tot een vermakelijke show. Met hun ruime ervaring in de muziek, zorgen ze voor een juiste compositie van humor, kritiek en complimenten. Dat maakt het programma tot de absolute hit van de zondagavond. De momenten waarop contrabassist Dominic Seldes de fouten en uitglijers van de kandidaten met humor nog probeert te redden, is magistraal. En tijdens het optreden van de kandidaten laten de gezichtsuitdrukkingen van Isabelle van Keulen niets te raden over. Gelukkig is de beoordeling van Vincent de kort altijd recht door zee en laat hij duidelijk merken of je gouden dirigeer handjes hebt of dat je je handen maar beter in eigen zak kunt steken.

Maestro op TV

Wat mij betreft is Maestro één van de beste tv programma’s op dit moment. De samensmelting van klassieke en moderne muziek, in combinatie met een flinke dosis humor, laat zelfs expeditie Robinson ruim achter zich liggen qua kijkcijfers. En dat verdient wat mij betreft een televizier ring!

You may also like

2 reacties

Maestro, de kunst van het Dirigeren #2 - Over Yvonne 18 november 2019 - 15:01

[…] november 18, 2019 no […]

Beantwoorden
Maestro, de kunst van het dirigeren #3 - Over Yvonne 25 november 2019 - 14:38

[…] was het alweer tijd voor de vijfde aflevering van het populaire televisie programma Maestro. Deze keer moest de tenor Eric Reddet aan het zuurstof, bracht Francis van Broekhuizen haar humor […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.