Gehaktballetjes in tomatensaus met rijst is een favoriet gerecht bij veel mensen. Dit makkelijke en lekkere recept is hier in huis vaak het antwoord op de vraag: wat willen we eten vandaag? Er zit niets bijzonders in dit recept. Maar daarom zijn deze gehaktballetjes in tomatensaus zo lekker! En de ingrediënten die je nodig hebt kun je gewoon op voorraad in huis hebben! Zet je altijd zo in no time een lekkere maaltijd op tafel.
Gehaktballetjes in tomatensaus met rijst
De basis voor dit recept van gehaktballetjes in tomatensaus heb ik uit een tijdschrift van een supermarkt, jaren geleden. Dat recept: Turkse gehaktballetjes, heb ik in de loop der jaren aangepast aan onze smaak. Het van origine Turkse gerecht wordt met rijst geserveerd. Terwijl Italianen gehaktballetjes in tomatensaus eten met pasta. Onze voorkeur gaat uit naar een combinatie van beide: iets meer Italiaanse smaken in de tomatensaus, maar nog steeds met rijst geserveerd.
Ingrediënten voor de gehaktballetjes in tomatensaus
- 500 gram gekruid half om half gehakt (zelf kruiden kan natuurlijk ook)
- paneermeel
- ei
- 3 theelepels paprikapoeder pikant
- 3 theelepels gedroogde oregano
- 2 rode uien
- 3 pakjes tomatenblokjes met basilicum en oregano
- 1 teen knoflook
- 1/2 groentebouillon blokje
- zout en peper naar smaak
- 300 gram rijst. Onze favoriete rijstsoort bij dit gerecht is basmatirijst!
Bereidingswijze
- Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. De hoeveelheid is een beetje naar eigen inzicht. Het gehaktmengsel moet niet te nat maar zeker ook niet te droog worden. (Ik doe altijd maar wat…)
- Voeg de helft van de paprikapoeder en de oregano aan het gehaktmengsel toe. Meng dit goed door elkaar en maak er ongeveer 16-20 gehaktballetjes van. Zet de gehaktballetjes in de koelkast om te rusten en af te koelen. Doordat de gehaktballen kouder worden, blijven ze tijdens het bakken beter in vorm
- Snij de ui in kleine stukjes en fruit dit samen met de gepelde en fijngesneden knoflook
- Verwarm de rest van de paprikapoeder en oregano kort mee (niet aanbranden!) en voeg de gehaktballetjes toe. Bak de balletjes rondom gaar. Door de kruiden even warm te laten worden, komen de smaken los
- Voeg daarna de tomatenblokjes en het halve bouillon blokje toe. Laat dit op een rustig vuur ongeveer twintig minuten garen.
- Proef de saus en voeg evt. nog wat meer kruiden en peper voor meer pit toe. Is het ondank het bouillon blokje nog niet zout genoeg? Dan kun je nog wat zout toevoegen.
- eventueel kun je een lepeltje suiker toevoegen, hierdoor krijg je een wat vollere smaak. Het is net waar je van houdt
- Kook de rijst volgens de bereidingswijze en serveer bij de gehaktballetjes in tomatensaus
Eet smakelijk!
Variaties
Je kunt met dit gerecht natuurlijk zoveel variëren zoveel als je wilt:
- Vervang het gehakt eens door vegetarisch gehakt voor vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus
- Voeg kaneel toe voor een meer Turkse smaak
- Met de kruiden kun je natuurlijk ook ‘spelen’. Beetje meer of minder, net waar jij van houdt
- Wil je meer groente? Voeg dan een paar klein gesneden rode puntpaprika toe.
- Een eenvoudige groene salade past er prima bij! Of vervang de pakjes tomatenblokjes door 750 gram verse tomaten en voeg basilicum en extra oregano naar smaak toe
Extra tip!
Maak deze gehaktballetjes in tomatensaus in een braadpan. Laat de saus hierin een uurtje rustig stoven. Dan wordt het nog lekkerder!
Meer makkelijke en lekkere recepten?
Op zoek naar meer makkelijke én lekkere recepten? Dan zijn deze recepten ook echt iets voor jou:
Stamppot rode bieten met appeltjes
Stamppot chinese kool met nasikruiden
Oosterse roerbakschotel met kip
Onder het kopje: recepten op mijn site, vind je nog veel meer lekkere recepten!