Dé reden waarom jij als echte theedrinker geen koffie lust!

door Yvonne
Thee drinken

Waarom lust ik als theedrinker geen Koffie? Het antwoord op die vraag weet ik sinds kort.

De enige kop koffie die ik ooit gedronken heb vergeet ik nooit weer. Het was op een zondag. Ik zal zo’n elf of twaalf jaar oud zijn geweest. Met mijn moeder sprak ik af dat ik die zondag koffie zou drinken. Tot die tijd lustte ik het totaal niet. Waarom ik dacht dat ik het die zondag wel ineens lekker zou gaan vinden? Geen idee.

Melk en suiker

Thee of koffie drinken

Die zondagochtend kreeg ik dus mijn eerste kopje koffie, geserveerd in het zondagse servies. En terwijl ik de melk en suiker erdoor roerde, voelde ik de rillingen al over mijn lijf lopen.

Met forse tegenzin, bracht ik het kopje naar mijn mond. Ik hield mijn adem in. Alleen de geur van koffie was voor mij al niet te doen. Voorzichtig nam ik een slokje. Ugh… zo bitter.

Om de smaak wat milder te maken, deed ik flink wat extra melk en suiker in de koffie. Helaas, zodra het kopje alleen al in de buurt van mijn lippen kwam, begon mijn hele lijf te protesteren. Zelfs met meer melk dan koffie, was het mij nog te bitter. De koffie verdween onherroepelijk in de gootsteen.

Aanleg en genen

Sindsdien heb ik nooit weer geprobeerd koffie te drinken. Alles waar een koffie smaak aanzit laat ik staan. Ook thee uit koffieapparaten waarbij je thee naar koffie smaakt lust ik echt niet!

Recent hoorde ik dat uit een onderzoek is gebleken, dat je als thee drinker er echt niets aan kan doen dat je geen koffie lust. Het blijkt in je aanleg, dus in je genen, te zitten.   

Zowel koffie als thee zijn bittere smaken. Koffie wordt bitter door de cafeïne en thee door de stof kinine. Je genen bepalen voor welke van deze twee bittere stoffen je gevoelig bent.

‘Zware theedrinker’

Thee of koffie drinken

Hoe gevoeliger voor de bittere smaak cafeïne, hoe groter de kans is dat je een koffiedrinker bent. Je zou denken dat je bij een hoge gevoeligheid, juist liever géén koffie drinkt. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Het beter kunnen proeven van de bittere smaak cafeïne, wordt gekoppeld aan het positief stimulerend effect hiervan. En dat zorgt ervoor dat je juist graag koffie drinkt.

Thee drinkers blijken gevoeliger voor de smaak kinine. Wanneer je meer dan vijf koppen thee op een dag drinkt, ben je een ‘zware’ thee drinker. Ik ben dus zo’n zware thee drinker. Met gemak drink ik meerdere grote glazen thee op een dag.

En met hetzelfde gemak loop ik nog steeds met een grote boog om een kop koffie heen. Maar ik weet nu, dat ik daar niets aan kan doen. Het is genetisch bepaald. Had ik dit eerder geweten, dan had ik mij die vreselijke zondagochtend kunnen besparen…

Ben jij ook een echt theedrinker? Wat is jouw favoriet? Laat met weten in een reactie (onderaan deze pagina) en wie weet kunnen we elkaar inspireren tot het ontdekken van nieuwe smaken.

Nieuwsgierig naar mijn favoriete theesmaken en absolute no go’s? Je leest het hier! Met tip voor de echte theeleut!

You may also like

10 reacties

Marion 6 april 2020 - 18:32

Ik ben een koffiedrinker die ook thee lust. Al ben ik hier thuis de enige theedrinker: ik drink thuis dus weinig thee.

Beantwoorden
Yvonne 6 april 2020 - 18:52

Ah de combi drinker… Denk dat jij dan beide genen in aanleg meegekregen hebt.

Beantwoorden
Mijn favoriete theesmaken én de tip voor theeleuten! - Over Yvonne 18 april 2020 - 14:52

[…] zijn mijn favoriete theesmaken? En wat zijn voor mij absolute no go’s? Op mijn vorige column: de waarheid over thee én koffie drinkers, kreeg ik veel reacties en veel lezers deelden enthousiast hun favoriete […]

Beantwoorden
Tweewekelijkse overzicht van nieuwe blogs op overyvonne! - Over Yvonne 19 april 2020 - 09:57

[…] mijn column: Dé reden waarom jij als echte theedrinker geen koffie lust! leer je alles over de verschillen tussen thee en koffie drinkers. Op social media reageerde ook een […]

Beantwoorden
Marijke 20 april 2020 - 18:44

Ik ben een zeer zeer zware theedrinker dan….

Beantwoorden
Yvonne 21 april 2020 - 07:07

Haha Klinkt alsof je daar verbaast over bent!

Beantwoorden
Paula 3 mei 2020 - 22:03

Ik ben ook een behoorlijk zware theedrinker. Koffie ik moet er niet aan denken, maar mokka taart en mokka ijs, wat uiteindelijk ook een soort koffie is vind ik dan weer wel lekker.

Beantwoorden
Yvonne 4 mei 2020 - 06:46

Hoi Bianca,

Bijzonder dat je wel mokka lust. Dat lust ik ook echt niet! Enige wat ik met een “koffiesmaak”wel lust zijn van die cafe noir koekjes.

Beantwoorden
Theewinkel in Opende: Binnen Buiten Genieten. - Over Yvonne 27 januari 2021 - 17:06

[…] Weet jij trouwens waarom de meeste thee liefhebbers geen koffie lusten? Het antwoord op die vraag lees je hier. […]

Beantwoorden
Losse thee zetten. Welke theeaccessoires is handig? - Over Yvonne 24 februari 2021 - 16:27

[…] thee? In het menu thee inspiratie vind je nog veel meer weetjes over thee. Onder andere waarom een echte theedrinker vaak geen koffie […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.