Een theedrinker lust geen koffie: waarheid of fabel?

door Yvonne
Theedrinker lust geen koffie

Een theedrinker lust geen koffie! Oké, dat is misschien iets te stellig, maar veel theedrinkers lusten geen koffie. Of andersom: een koffiedrinker drinkt geen thee. Omdat ik zelf als theeleut echt geen koffie lust, vroeg ik mij af: kan ik koffie leren drinken? Of is een voorkeur voor thee genetisch bepaald? Je leest het antwoord hier!

Ik als theedrinker lust geen koffie

Het moge duidelijk zijn: ik als theedrinker lust geen koffie. Ooit heb ik een poging gedaan om te leren koffie drinken terwijl ik koffie echt niet lust. En dat moment vergeet ik nooit weer. Het was op een zondag. Ik zal zo’n elf of twaalf jaar oud zijn geweest. Met mijn moeder sprak ik af dat ik die zondag koffie zou leren drinken. Want als theedrinker wou ik ook echt koffie leren drinken.

Die zondagochtend kreeg ik dus mijn eerste kopje koffie, geserveerd in het zondagse servies. En terwijl ik de melk en suiker door de koffie roerde, voelde ik de rillingen al over mijn lijf lopen.

Heel veel melk en suiker

Met forse tegenzin, bracht ik het kopje naar mijn mond. Ik hield mijn adem in. Alleen de geur van koffie was al niet te doen. Voorzichtig nam ik een slokje. Ugh… zo bitter.

Om de smaak wat milder te maken, deed ik extra melk en suiker in de koffie. Helaas, zodra het kopje alleen al in de buurt van mijn lippen kwam, begon mijn hele lijf te protesteren. Zelfs met meer melk dan koffie, was het mij nog te bitter. De koffie verdween in de gootsteen.

Theedrinker leert koffie drinken
Ik blijf lekker thee drinken

Genetische aanleg voor thee of koffie drinken

Sindsdien heb ik nooit weer geprobeerd koffie te drinken. Alles waar een koffie smaak aanzit laat ik staan. Ook thee uit koffiezetapparaten waarbij je thee naar koffie smaakt lust ik echt niet!

Recent hoorde ik dat uit een onderzoek is gebleken, dat je als thee drinker er niets aan kan doen dat je geen koffie lust. Het blijkt in je aanleg, dus in je genen, te zitten.   

Koffie leren drinken

Koffie drinkers houden van een bittere smaak

Hoe gevoeliger je voor bittere smaken bent (genetische aanleg), hoe beter je de cafeïne in de koffie waarneemt én waardeert. Het beter kunnen proeven van de bittere smaak cafeïne, wordt gekoppeld aan het positief stimulerend effect hiervan. En dat zorgt ervoor dat je juist graag koffie drinkt.

Door deze gevoeligheid en voorkeur voor een bittere smaak, waarderen koffiedrinkers bittere groenten vaak ook beter.

Theedrinkers zijn gevoelig voor de stof kinine

Thee drinkers blijken minder gevoelig te zijn voor een bittere smaak. Een theedrinker blijkt juist gevoeliger te zijn voor de smaken kinine en Propylthiouracil (PROP). Wanneer je veel smaakreceptoren voor deze twee stoffen hebt, dan heb je een grotere kans om een ‘zware theedrinker’ te zijn.

Zware theedrinker

Wanneer je meer dan vijf koppen thee op een dag drinkt ben je een ‘zware’ thee drinker. Ik ben dus zo’n zware thee drinker. Met gemak drink ik meerdere grote glazen thee op een dag. En nog steeds geen koffie. Maar kun je als theedrinker dan wel koffie leren drinken?

Kun je koffie leren drinken?

Ja! Want ook al is je smaakvoorkeur genetisch bepaald, je smaakpapillen ontwikkelen zich gedurende je leven. Je moet dan je smaakvoorkeur verder ontwikkelen. En dan kun je als theeliefhebber van een bittere smaak gaan houden. En dat geldt ook voor koffiedrinkers die geen koffie meer willen drinken maar wel thee. Ook dan kun je jezelf aanleren om een theeliefhebber te worden.

Wat drink jij: Koffie of thee?

Ik hou het voorlopig lekker bij de thee. Ik heb totaal geen behoefte om koffie te gaan drinken. Maar wat ben jij: een thee- of koffiedrinker? Of drink je beide? Laat het weten in een reactie (onderaan deze pagina).

Wil je meer thee inspiratie?

Onder het menu: inspiratie thee vind je nog veel meer leuke blogs over thee. Onder andere over een theeworkshop, de tip voor het zetten van losse thee en een blog over de theewinkel Binnen Buiten Genieten in Opende

Thuis lekker thee of koffie drinken?

Kijk op Bol.com voor al je thee en koffie benodigdheden:

*Affiliatie links van Bol.com. Zie discaimer

You may also like

8 reacties

Marion 6 april 2020 - 18:32

Ik ben een koffiedrinker die ook thee lust. Al ben ik hier thuis de enige theedrinker: ik drink thuis dus weinig thee.

Beantwoorden
Yvonne 6 april 2020 - 18:52

Ah de combi drinker… Denk dat jij dan beide genen in aanleg meegekregen hebt.

Beantwoorden
Mijn favoriete theesmaken én de tip voor theeleuten! - Over Yvonne 18 april 2020 - 14:52

[…] zijn mijn favoriete theesmaken? En wat zijn voor mij absolute no go’s? Op mijn vorige column: de waarheid over thee én koffie drinkers, kreeg ik veel reacties en veel lezers deelden enthousiast hun favoriete […]

Beantwoorden
Tweewekelijkse overzicht van nieuwe blogs op overyvonne! - Over Yvonne 19 april 2020 - 09:57

[…] mijn column: Dé reden waarom jij als echte theedrinker geen koffie lust! leer je alles over de verschillen tussen thee en koffie drinkers. Op social media reageerde ook een […]

Beantwoorden
Marijke 20 april 2020 - 18:44

Ik ben een zeer zeer zware theedrinker dan….

Beantwoorden
Yvonne 21 april 2020 - 07:07

Haha Klinkt alsof je daar verbaast over bent!

Beantwoorden
Paula 3 mei 2020 - 22:03

Ik ben ook een behoorlijk zware theedrinker. Koffie ik moet er niet aan denken, maar mokka taart en mokka ijs, wat uiteindelijk ook een soort koffie is vind ik dan weer wel lekker.

Beantwoorden
Yvonne 4 mei 2020 - 06:46

Hoi Bianca,

Bijzonder dat je wel mokka lust. Dat lust ik ook echt niet! Enige wat ik met een “koffiesmaak”wel lust zijn van die cafe noir koekjes.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.