Is in koud water zwemmen de eerste keer moeilijk? Mijn ervaring

door Yvonne
in koud water zwemmen

Al een hele tijd wekt in koud water zwemmen mijn nieuwsgierigheid: kan ik dat? Is het gezond? Hoe moeilijk is het? En natuurlijk: is het echt koud? Lees hier mijn ervaring van mijn eerste keer buitenzwemmen in koud water.

In koud water zwemmen en je gezondheid

Veel mensen denken bij koud water zwemmen direct: waarom zou je het doen? En is dat koude water wel goed voor een mens? Zelf had ik deze vragen ook dus ik heb mij voordat ik de eerste stap in het koude water zette goed ingelezen. En er lijkt toch echt bewijs te zijn dat het koude water goed is voor je lichaam en geest. En omdat ik het belangrijk vind om goed voor mijzelf te zorgen, lijkt koud water zwemmen goed bij mij te passen.

Lichamelijke voordelen van koud water zwemmen

Er is onder andere bewezen dat koud water zwemmen goed is voor je hart en bloedsomloop en dat het je immuunsysteem versterkt. Dit maakt je lichaam sterker en gezonder en zou mogelijk ziektes voorkomen. Daarnaast heeft het een positief effect op je hormoonhuishouding. Het geeft je hormonen een boost. Onder andere serotonine en endorfine worden wakker geschud en het verlaagt je stress hormoon.

Voordelen voor je mentale gezondheid

Deze boost van positieve hormonen helpen je om je beter en gelukkiger te voelen. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het echt helpt tegen depressieve klachten. Maar de ervaringen en een aantal onderzoeken wijzen er toch op dat een koud water bad of zwemmen in koud water helpt om je ook mentaal beter en fitter te voelen.

Koud water zwemmen tips

Is zwemmen in koud water wel veilig?

Nadat ik mij ingelezen heb op de lichamelijke voordelen van zwemmen in koud water, komt de volgende vraag boven: hoe veilig is het? En dan blijkt het veilig te zijn, mits je je aan een aantal voorwaarden voor beginners (en gevorderden) houdt:

1: Zwem altijd samen met iemand

Deze tip is gewoon een must do! Alleen zwemmen brengt teveel risico’s met zich mee. En wanneer je samen bent kun je elkaar altijd helpen mocht het nodig zijn.

2: Wen aan de koude temperatuur van het water

Ga niet direct heel lang in het koude water. Begin met 1 a 2 minuten zwemmen om te wennen. Neem ook niet direct een duik maar loop rustig het water in.

3: Luister goed naar je lichaam

Ga nooit over je grens heen. Luister daarom goed naar de signalen van je lichaam. Tijdens mijn eerste keer koud water zwemmen, had ik vooral last van koude voeten. Met het risico op kramp ben ik eerst een stuk langs de kant in het water gaan lopen tot mijn voeten weer warm waren. Pas toen ben ik gaan zwemmen.

4: Zwem met een zwemboei

Een zwemboei helpt om zichtbaar te zijn in het open water. Ook kan de zwemboei een rustpunt voor je zijn. Vooral handig wanneer je toch kramp krijgt. De boei helpt je te blijven drijven.

Mijn eerste keer zwemmen in koud water

Nadat ik mij goed ingelezen heb, heb ik mij aangemeld bij een zwemgroep bij ons in het dorp (Opende Groningen). En voor ik het wist stapte ik op een vrije dag vroeg uit bed om op de fiets richting Strandheem te gaan (Zwemwater in Opende). Op de fiets ernaar toe gaan, zorgt al voor een goede warming up van de spieren. Vlak voordat we als groep het water in gaan worden er nog een paar warming up oefeningen gedaan.

En dan loopt iedereen zonder twijfel het water in. Ook ik merk dat ik gemakkelijk doorloop. Ik krijg wel direct hele koude voeten maar loop dapper door. Voor ik het weet ben ik tot over mijn middel in het zwemwater en ben ik even later heerlijk aan het zwemmen. In oktober, in open water! En nadat mijn voeten toch weer warm zijn geworden krijg ik koude handen. Maar ook dit duurt maar even. Door het bewegen en goed ademhalen zijn die zo maar weer warm.

Ik zwem in totaal ongeveer een kwartier. Dat kan omdat de temperatuur van het water nog vrij hoog is, ongeveer 18 graden. September is daarom de ideale maand om te starten met koud water zwemmen.

Koud water zwemmen ervaring beginner

Positieve ervaring en trots op mijzelf

Eerder dan de rest van de groep, zwem ik samen met mijn begeleidster terug naar de kant. De rest van de groep heeft veel meer ervaring, voor mij is dat kwartier lang genoeg. Terwijl ik het water uitloop, ben ik trots op mijzelf. Het was zoveel beter te doen dan verwacht. Ik voel mij goed, euforisch misschien wel. Ik bedenk mij niet en ren nog een paar keer het water in. Het kleine kind in mij komt naar boven. Wanneer kan ik weer?

Dit heb je nodig bij zwemmen in koud water

Terwijl ik mij afdroog en aankleed, vraag ik de andere dames wat je naast een zwemboei nog meer nodig hebt. Dit is het rijtje met tips dat ik gekregen heb:

  1. Een zwemboei (uiteraard)
  2. Stoffen poncho om je in om te kleden (en lekker warm bij koud weer)
  3. Duiksokken tegen viezigheid en bescherming tegen steentjes etc.
  4. Zwemhandschoenen
  5. Thermoskan voor thee
  6. Muts voor als het kouder wordt
  7. Yogamatje of iets anders om op te staan tijdens het omkleden

Zo wordt je weer warm na het koud water zwemmen

Ondanks dat de kou meevalt, moet je echt wel weer opwarmen na het zwemmen. De belangrijkste tip is om van binnenuit op te warmen. Dit doe je door te gaan bewegen (stofzuigen na thuiskomst kreeg ik als tip) en/of door iets warms te drinken. Daarom nemen de meesten thee mee voor na het zwemmen.

En ook al voelt een douche na het zwemmen als een cadeautje, hiermee warm je niet van binnenuit op. Bewegen blijft echt de beste manier om het weer warm te krijgen. Doordat ik op de fiets naar de locatie ben gegaan, ben ik alweer aardig opgewarmd bij thuiskomst. Ik geniet nog even na met een lekkere kop thee en stofzuig dan het huis.

De rest van de dag voel ik mij goed op koude voeten na. Op de één of andere manier krijg ik die maar niet warm. Maar dat is niet erg, de volgende koude dip staat alweer gepland. Ik ben er klaar voor!

Wil jij ook koud water zwemmen? Op steeds meer plekken in Nederland kun je samen zwemmen. Via Google en social media vind je genoeg informatie en locaties.

Durf jij het aan?

Banner overyvonne

You may also like

8 reacties

Marion 5 oktober 2023 - 18:49

Ik ben helemaal geen zwemmer, maar ik vind het wel heel stoer van je.

Beantwoorden
nicole orriens 6 oktober 2023 - 10:14

Ik heb er veel over gelezen en ook dat het zo goed is voor je gezondheid. Maar ik moet mezelf nog wel even een beetje overwinnen denk ik.

Beantwoorden
Linda schrijft 't op 6 oktober 2023 - 13:03

Ik ga altijd in het dompelbad bij de sauna, de eerste keer is het wennen, maar ik heb altijd al snel mijn ademhaling onder controle.

Beantwoorden
Malou 6 oktober 2023 - 19:24

Ik krijg het al koud als ik eraan denk haha, maar wel heel stoer dat je dat doet!

Beantwoorden
Claire 8 oktober 2023 - 07:38

Geweldig! Zo stoer! Ik vind de gezondheidsvoordelen ook machtig interessant. We zijn nu begonnen met koud douchen. Maar ik hoop dat ik eind dit jaar net zoals jou kan genieten van een plons in koud natuurwater.

Beantwoorden
Saskia 8 oktober 2023 - 07:43

Gaaf hoor. Lijkt me spannend dat eens te doen.

Beantwoorden
Olga 12 november 2023 - 11:45

Leuk dat je je ervaring deelt. En bedankt voor je tips om op te warmen na het zwemmen. Stofzuigen ga ik ook eens proberen. Voor je voeten heb ik nog een tip. Mijn voeten bleven altijd heel lang koud. Nu ik warm ik ze na het zwemmen op met een kruik heb ik daar geen last meer van.

Beantwoorden
Yvonne 14 november 2023 - 19:16

Leuk om te horen! En bedankt voor de tip van de kruik. Al heb ik sinds ik surfschoenen aan heb geen koude voeten meer.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.