Met dit recept voor loempia’s uit de oven of airfryer maak je dit heerlijke gerecht makkelijk zelf. Met deze zelfgemaakte loempia’s krijg je ook nog eens een gezonde portie groente binnen! Weet je niet hoe je loempia’s moet vouwen? Geen probleem, in dit recept staat een duidelijke vouwinstructie om de perfecte loempia te maken.
Maak zelf loempia’s uit de oven of airfryer
Of je nu een oven of airfryer hebt, het maakt niet uit. Je kunt de loempia’s in beide goed bakken. Je hebt dus geen olie of frituurpan nodig. Let wel op als je ze afbakt in de airfryer: zorg dat ze niet te groot zijn en niet tegen elkaar aan liggen tijdens het bakken. De warme lucht moet er om heen kunnen circuleren voor het mooiste én lekkerste resultaat.
Welke vellen gebruik je voor het maken van loempia’s?
Voor het maken van loempia’s gebruik je loempia vellen. Deze zijn gemaakt van bloem, water en eiwit. Je kunt ze in een toko kopen of online bestellen. Maar in de meeste grotere supermarkten vind je ze ook wel. Onze lokale supermarkt verkoopt geen loempiavellen, maar wel filodeeg. Dit gebruik ik meestal bij het maken van de loempia’s. Dat gaat ook prima.
Het verschil tussen loempiavellen en filodeeg is het gebruik van olie in filodeeg. Heb je loempia of filodeeg vellen over? Deze kun je gewoon weer invriezen. Verpakking wel goed afsluiten na het gebruik!
Borrelhapje tip: mini loempia’s uit de oven of airfryer
Ben je opzoek naar een origineel net even anders borrelhapje? Deze loempia’s kun je ook prima als snack of borrelhapje eten. Maak er dan mini loempia’s van. Snij hiervoor de loempiavellen in vier vierkanten. Je kunt de loempia’s ook prima invriezen zodat je altijd een lekkere zelfgemaakte en gezonde snack in huis hebt.
Recept voor 8 grote loempia’s of 32 borrel loempia’s
De ingrediënten die ik gebruikt heb, zijn voor 8 loempia’s. Kijk zelf tijdens het bereiden of je ergens iets meer of minder van toe wilt voegen. Dat geldt zeker ook voor de kruiden: blijf proeven zodat je de perfecte loempiavulling hebt.
Ingrediënten
- 8 Loempiavellen. (of filodeeg)
- 75 gram Mihoen
- 1 Kipfilet, pittig gekruid
- 1 Paksoi
- 1 Winterwortel
- 1 teen Knoflook
- 1 theelepel kerrie
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel gemalen gember (stukje verse gember raspen voor niet luie koks..)
- 2 eetlepels Sojasaus
- 1 eetlepel vissaus (ik lust geen vis, ook geen vissaus dus voeg extra eetlepel sojasaus toe)
- Olie om in te bakken
- Peper en zout (voor de pittige eters onder ons: fijn gesneden rode peper kan ook)
- Kommetje met olijfolie voor bestrijken loempia vellen
Bereidingswijze
- Verwarm oven voor op 200 graden
- Rasp de wortel
- Haal de groene bladeren van de paksoi en snij deze fijn
- Snij het witte deel van de paksoi in kleine reepjes
- Hak de knoflook fijn (Ik ben een luie kok en gebruik altijd knoflookpuree uit een flesje..)
- Leg mihoen in kom met gekookt water en trek met een vork uit elkaar (of bereid volgens verpakking)
- Snij de kipfilet in kleine blokjes en bak kort in de olie
- Leg gebakken kipfilet op een bord. Roerbak witte paksoi. Voeg knoflook toe en bak kort mee. Voeg rode peper toe (optie)
- Voeg de kruiden toe en roer door de paksoi
- Voeg dan wortel toe en even later de bladeren van de paksoi
- Doe kipfilet bij groente terug in de pan en voeg sojasaus toe
- Giet de mihoen af en roer erdoor
- Proef en voeg naar smaak evt. peper toe. Roer alles goed door elkaar.
Vullen en vouwen van de loempia’s: zo doe je dat!
- Neem een loempia vel en leg voor je neer op aanrechtblad. Leg met een punt naar je toe
- Leg een vochtige doek over de andere vellen om uitdrogen te voorkomen
- Bestrijk alle randen met olijfolie
- Vouw onderste punt over groentemengsel en ’trek’ het afgedekte bultje iets naar je toe. Zo krijg je een strakke rol
- Vouw buitenste punten naar binnen en rol verder op
- Leg met sluitkant naar beneden op bakplaat met bakpapier en bestrijk bovenkant met olie
- Bak ze ongeveer 15-20 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn. Tijd verschilt per oven. Hou het goed in de gaten.
- Serveer met chilisaus! Eet smakelijk
Variatie tips voor net even andere loempia’s
Extra leuk en lekker aan zelfgemaakte loempia’s is dat je enorm kunt variëren met je eigen favoriete groente, vlees en kruiden:
- Vervang paksoi door fijngesneden witte kool
- Vervang de helft van de mihoen door tauge
- Voeg in plaats van kipfilet kipreepjes of hamblokjes toe
- Probeer uit welke kruiden jij het lekkerste vind!
- Ik koop altijd kant en klaar gekruide kipfilet (hot en spicey) op de markt. Zelf kruiden kan prima. Zorg wel voor pittig gekruide kipfilet. Zeker wanneer je geen rode peper toevoegd.
- Vegetarische tip van De Slinerij: Vervang het vlees door champignons en omelet reepjes.
Loempia’s frituren in plaats van in de oven
Je kan de loempia’s ook op 180 graden frituren. Bestrijk dan de randjes met water voordat je ze dichtvouwt. Dan blijven ze beter plakken.
Bewaar tips voor de loempia’s
Wil je de loempia’s graag op tijd maken? Dat kan. Bewaar ze dan in de koelkast totdat je ze in de oven zet. Ze moeten dan iets langer in de oven om van binnen goed warm te zijn. Ik zet de oven vaak op eerst 5 minuten op 150 graden en dan nog een 20 minuten op 200 graden.
Heb ik je geïnspireerd tot het zelf maken van loempia’s? Laat me in een reactie weten hoe ze smaakten. Heb je een eigen variatie? Dan lees ik het graag!
Misschien is deze stamppot chinese kool met nasi kruiden ook wel iets voor jou!
Als afsluiter is deze cheesecake met witte chocolade en frambozen erg lekker! Heerlijk zoet na de pittige loempia’s.
1 reacties
[…] maak er een lekkere loempia […]