De eerste keer dat iemand voorstelde om stamppot rode bieten te eten, twijfelde ik heel erg. Vastgeroest aan de traditionele stamppotten, wou ik deze stamppot rode bieten bijna geen kans geven.
Gelukkig ben ik beïnvloedbaar en kocht de benodigde ingrediënten. Sinds die eerste keer eten we regelmatig stamppot rode biet! En rode bieten blijken ook nog heel gezond te zijn. Gezond en lekker eten dus.
Rode bieten staan verder nooit op ons menu. Met name de kinderen houden er niet van. Maar om deze variant wordt regelmatig gevraagd, dus ik deel het recept graag met jullie!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg voorgekookte rode bieten (te koop per 500 gram, in vacuum verpakking)
- 300 gram spekreepjes
- 2 zoetzure appels, bijv. Elstar
- 1 kg kruimige aardappels
- 1 Rookworst
- Boter en melk om puree te maken
- Zout en peper
- Olie om in te bakken
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Verwarm olie in een wok en snij de rode bieten in blokjes. Doe ze in de pan met olie. Wok ze op een gemiddeld vuur.
Schil de appels en snij in blokjes. Doe ze bij de rode bieten.
Bak de spekjes in een koekenpan op een laag vuur en giet het vet af.
Voeg spekjes toe aan de rode bieten en roer goed door elkaar.
Maak van de aardappels een smeuïge puree met de (warme) melk en boter.
Voeg het rode bieten, appel en spekjes mengsel bij de aardappelpuree en stamp goed door elkaar. Proef, en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
Snij de rookworst in plakjes en bak kort in een koekenpan zodat ze wat krokant worden.
Serveer de stamppot rode bieten met plakjes rookworst. Eetsmakelijk!
En voila, een heerlijke frisse stamppot die je het hele jaar door prima kan eten!
Meer zin in een pittige stamppot? Misschien is stamppot chinesekool met nasikruiden iets voor jou!
Ben jij fan van stamppotten? Wat is jouw favoriet?
Bewaar dit recept ook op pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/613122936759152748/
1 reacties
[…] ook eens stamppot rode biet met appel en […]