Gele thee is een veel onbekendere theesoort dan de zwarte, oolong , groene of alle andere soorten thee. Van de hele theemarkt in China is slechts 0,5% gele thee. Best jammer, want zowel de smaak als de mogelijke gezondheidsvoordelen van deze thee zijn echt het drinken waard!
Wat is gele thee en waar komt deze vandaan?
Gele thee is net als ander thee soorten afkomstig van de theeplant Camelia sinensis sinensis. Het verschil met andere theesoorten is dat alleen de eerste drie blaadjes van de theeplant gebruikt worden voor de gele thee. En in vergelijking met groene thee vindt er bij de verwerking van gele thee een extra proces plaats wat zorgt voor een unieke smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen.
Het bereidingsproces: zo wordt gele thee gemaakt
Dit extra bereidingsproces heet ‘pan frying’. Na het stomen of wokken van de theeblaadjes worden de theeblaadjes geroosterd in een soort wok op theelichtjes. Bij dit oxidatieproces gaan de enzymen die verantwoordelijk zijn voor het fermentatieproces dood. Het oxidatieproces moet op precies het juiste moment gestopt worden.
Na dit proces worden de theeblaadjes opgerold in doeken en in een oven gelegd om te ‘zweten’. dit veroorzaakt lichte oxidatie waardoor de groene blaadjes geel worden. Het vocht dat tijdens het ‘zweten’ vrijkomt, wordt door de theeblaadjes weer opgenomen. Dit zorgt voor de subtiele en zoete smaak.
Gezondheidsvoordelen van deze unieke theesoort
Gele thee is niet alleen bijzonder vanwege de bereidingswijze. Er wordt gezegd en geschreven dat er een aantal gezondheidsvoordelen aan deze thee zitten:
- Bevordert de werking van de lever
- Bevordert de levensduur
- Bevordert gewichtsverlies
- Ondersteunt voor sterkere botten en tanden
- Goed tijdens de zwangerschap
- Verbetert mentale weerbaarheid
Op internet vind je nog veel meer mogelijke gezondheidsvoordelen. Of dit echt zo is, dat moet jezelf ervaren.
De smaak van gele thee
Door het bijzondere bereidingsproces van deze thee, verdwijnt de grasachtige smaak en geur zoals die van groene thee. In plaats daarvan wordt de smaak zoeter en subtieler. Van theewinkel binnen buiten genieten in Opende heb ik een zakje gele thee gekregen om te proberen en te reviewen. En eerlijk is eerlijk, de smaak van deze thee was echt even wennen.
Mijn ervaring: van te overheersend naar rokerig met aardse tonen!
De eerste keer dat ik de thee zette was de smaak behoorlijk overheersend. Ik ben mij toen gaan verdiepen in de zetwijze van gele thee. En dat maakte een wereld van verschil! Op de juiste wijze gezet vind ik dat deze thee lekker met een iets rokerige smaak en aardse tonen.
Zetwijze van gele thee: hou hier rekening mee
Dat de zetwijze van thee van invloed is op de smaak, heb ik al eens eerder uitgelegd in de blog: groene thee zetten; de juiste temperatuur en het effect op de smaak. Voor gele thee is een temperatuur van 75 graden het advies. En het beste is een maximale trektijd van 3 minuten. Is het water warmer, of laat je de thee langer trekken dan wordt de smaak bitter. Ook veranderd de kleur dan in donker geel. En dan is de thee echt niet meer subtiel en zoet is!
Wil je zeker weten dat je de thee op de juiste temperatuur zet, dan kun je gebruik maken van een thee thermometer of een waterkoker met temperatuur aanduiding. Dan weet je zeker dat je de beste smaak van de thee naar boven haalt!

TIP!
Nog wel een tip voordat je gele thee koopt: koop de thee bij een goede theeleverancier. Het bereidingsproces komt erg precies dus je wilt zeker zijn dat je thee van goede kwaliteit koopt. Theewinkel Binnen Buiten genieten in Opende verkoopt deze unieke thee in een goede kwaliteit die zeker het proberen waard is! webwinkel van theewinkel Binnen Buiten
Overzicht van de watertemperatuur voor alle theesoorten
Wil je van alle theesoorten de juiste watertemperatuur weten? Lees dan de blog de juiste temperatuur voor thee zetten
Ik ben wel benieuwd: wat is jouw favoriete theesoort? Laat het weten in een reactie!