Mijn ervaring met een verzwaringsdeken en zo werkt het

door Yvonne
Ervaring met een verzwaringsdeken

Ben je op zoek naar een eerlijke ervaring met een verzwaringsdeken en twijfel je heel erg of het écht iets voor jou is? In deze review lees je mijn ervaring, tips en antwoorden op alle vragen die jij hebt over het wel of niet aanschaffen van een verzwaringsdeken.

Ervaring met een verzwaringsdeken: dit vind ik er écht van

Een aantal weken maak ik nu gebruik van een verzwaringsdeken. Of liever gezegd twee verzwaringsdekens. Beide dekens heb ik uitgebreid getest én heerlijk onder geslapen. Want ja, het slapen onder een verzwaringsdeken, ook wel weighted blanket genoemd, helpt mij beter in slaap te vallen én door te slapen.

Litollo verzwaringsdeken ervaring

Wennen aan een verzwaringsdeken

Daar moet ik wel eerlijk bij zeggen dat ik de eerste twee nachten moest wennen en ook onrustiger heb geslapen. Ik heb die nachten erg gedroomd en werd ietwat ‘brak’ wakker. Wel uitgerust. Klinkt als een vreemde combinatie maar het is echt zo.

Door het dromen moest ik na het wakker worden even in de realiteit komen, maar na een poosje was ik echt wakker en niet zo vermoeid als ik soms in de ochtend kan zijn.

Tip: gebruik de verzwaringsdeken eerst een paar avonden op de bank

Bij één van de dekens (de Navelli) zit een instructie voor gebruik. Eén van die tips in de instructie is om de deken eerst op de bank te gebruiken zodat je aan het gewicht went. En dat heb ik gedaan. Daardoor ervaar je echt het gewicht van de deken en weet je wat je ’s nachts verwachten kunt. De deken voelt echt zwaar aan en geeft je op de bank het gevoel alsof je een kat op schoot hebt.

En dat gevoel zorgt ervoor dat je blijft zitten, rustiger bent en ontspant. Ik ben van nature altijd ietwat onrustig en kan moeilijk stil blijven zitten. Er is altijd wat te doen en te zien. Met een verzwaringsdeken ervaar ik in de avond op de bank meer rust en wil ik eigenlijk niet opstaan. Totdat ik naar de wc moet, dan moet ik wel…

Verzwaringsdeken ervaring

Het gebruik van de verzwaringsdeken tijdens de overgang

Door de overgang slaap ik al een aantal jaren niet echt geweldig. Onrustig, vaak wakker en ook paniekaanvallen zijn mij ’s nachts niet vreemd. En wat is het dan fijn dat je door het gebruik van een verzwaringsdeken toch wat beter slaapt. Ik heb het gevoel dat ik makkelijker inslaap en ook beter doorslaap. En dit helpt om fitter wakker te worden.

Is een verzwaringsdeken ook warm?

Deze vraag komt natuurlijk direct bij je op wanneer je ook net als ik het door de overgang best wel warm kunt hebben. Er wordt gezegd dat een verzwaringsdeken je warmte reguleert en doordat de vulling koud is, neemt de deken je lichaamstemperatuur over. Let wel op dat je een deken van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld de Nivello deken gebruikt. Hierin zitten glasparels en geen synthetische korrels. Ook is de deken van bamboe gemaakt. Dit helpt om de warmte beter te reguleren.

Zelf heb ik nog geen ervaring met een verzwaringsdeken in de zomer. Maar in de winter is de deken heerlijk en geeft het een heerlijk comfortabel gevoel bij het slapen.

is een verzwaringsdeken warm

Maar hoe werkt een verzwaringsdeken en wat is het nut ervan?

Er zijn meerdere verzwaringsdeken voordelen. Dit komt door de extra druk die een verzwaringsdeken geeft tijdens het slapen, heb je een diepe druk simulatie tijdens het slapen. Dit geeft je een geborgen en veilig gevoel. Hierdoor ontspant je zenuwstelsel, maken je hersenen meer geluk hormoon aan en verminder je stress.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Zelf gebruik ik één deken op de bank en één deken op bed. Beide dekens heb ik in een dekbedhoes gedaan om ze te beschermen. Tot nu toe heb ik de deken op bed gewoon op mijn dekbed gelegd. Maar ik kan mij voorstellen i.v.m. de warmte dat ik in de zomer alleen onder het verzwaringsdeken slaap.

Nevalli verzwaringsdeken

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

Het makkelijk antwoord op deze vraag is: iedereen die beter wil slapen en meer wil ontspannen. En dat ontspannen hoeft niet alleen ’s nachts. Door de deken ook op de bank tijdens het tv kijken te gebruiken, of terwijl je onrustige puber aan tafel zit, of zelf wanneer je thuis achter je computer werkt, ervaar je meer rust en blijf je langer (stil) zitten.

Ook voor jong volwassenen en pubers

Mijn dochter van 20 jaar die afgelopen periode erg druk met school was en daardoor onrustig slaapt, heeft veel baat gehad bij het slapen onder de deken. Ook zij moest echt even wennen aan het gewicht maar ervaarde toch meer rust in haar slaap en ja, dat helpt alleen maar om fitter en uitgeruster een drukke schoolperiode door te komen.

Positieve ervaring met een verzwaringsdeken

Zoals eerder in deze review geschreven, heb ik twee verschillende dekens gebruikt. De Litollo deken en de verzwaringsdeken van Nevalli. Beide dekens zijn prettig in gebruik en ik heb niet echt een voorkeur. Wel verwacht ik dat de Litollo in de zomer koeler in gebruik is. Onder andere doordat deze van bamboe gemaakt is, maar ook de stof is glad en voelt daardoor koud aan wanneer je eronder gaat liggen. En dat lijk me op een bloedhete dag erg prettig!

Meer weten? op www.slaapwijsheid.nl vind je een uitgebreide review van verschillende verzwaringsdekens.

Disclaimer overyvonne

You may also like

2 reacties

Karin 17 mei 2023 - 14:34

Wat een leuk artikel, Yvonne!

Beantwoorden
Yvonne 21 mei 2023 - 10:07

Ben ook erg blij met deze dekens. Is echt een aanrader voor lichte en moeilijke slapers.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.