Echt leuke familie spelletjes voor een hilarisch gezellige avond

door Yvonne
Leuke familie spelletjes

Ben jij opzoek naar leuke familie spelletjes waarbij het lachen, gieren en brullen wordt? Deze 3 spelletjes spelen wij jaarlijkse met kerst, familie momenten en tijdens vriendenavonden. Ze vervelen nooit en elke keer weer lopen bij ons de tranen over de wangen. Je bent wel gewaarschuwd: helemaal ongeschonden kom je misschien niet uit deze spelletjes strijd!

Leuke familie spelletjes voor thuis

Je kent ze wel, die bordspellen die eeuwenlang duren. Of die kaartspelletjes die net niet leuk zijn. Oké, ze helpen je de avond door, maar lachen is het niet. Gelukkig zijn die avonden voorbij met deze hilarische familie spelletjes. En het leuke is: je hebt er (bijna) niets voor nodig.

Grappige spelletjes zonder dure benodigdheden

Alles wat je voor deze spelletjes nodig hebt, heb je waarschijnlijk al in huis. Zo niet, ren dan snel naar de dichtstbijzijnde kringloop winkel. Daar koop je wat je nodig hebt voor een prikkie. Vervolgens maak je deze spelletjes eenvoudig zelf en kan de gezellige avond beginnen.

Wees gewaarschuwd: deze leuke familie spelletjes kunnen ‘gevaarlijk’ zijn

Voordat je aan de spelletjes begint een kleine ‘disclaimer’. Het kan er zo hilarisch en ruig aan toe gaan, dat je ‘veiligheid in gevaar’ kan komen. Niet echt natuurlijk, maar bij elk spel loop je risico’s op kleine verwondingen. Afhankelijk van hoe fanatiek de spelers zijn! Hou je meer van een rustiger spannend spel met de familie? Dan is een spel van Crimibox een aanrader.

Spel 1: Muizenvangen

Dit spel is ook wel bekend onder de naam: muizenval. Maar deze zelfgemaakte variant is leuker. Bij het spel muizenvangen is het belangrijk om niet gevangen te worden. Wordt je wel gevangen, dan heb je een strafput. De eerste die 5 strafpunten heeft is af.

Benodigdheden
 • Knopen (aantal afhankelijk van aantal spelers) En een paar reserve…
 • Touw/draad
 • Deksel van een beschuittrommel
 • 1 Dobbelsteen
 • Placemat of andere onderlegger
 • Pen en papier
Voorbereiding spel
 • Knoop aan elke knoop een touw/draad van ongeveer 40 centimeter
 • Leg het placemat in het midden op de tafel en teken er een rondje op ter grootte van de beschuitdeksel
Kerstspelletjes met de familie
Muizenvangen met een beschuitdeksel
Het spel spelen

Iedere speler krijgt één touw met een knoop eraan. De knoop wordt in het rondje op het placemat gelegd. Om beurten dobbelt een speler met de dobbelsteen. Doe hiervoor de dobbelsteen in de beschuitdeksel en gooi de dobbelsteen op tafel. Gooi je een 1 of 6 dan mag je de muizen vangen. Hoe? Simpel: door keihard en snel met de deksel op het rondje meppen en hopen dat er één of meerdere muizen (knopen) te laat zijn weggetrokken door je medespelers. De muizen die gevangen zijn, krijgen een strafpunt.

Spelregels
 • Wegtrekken van de muis uit de cirkel terwijl het geen 1 of 6 was is een strafpunt
 • Slaan met de deksel zonder een 1 of 6 gegooid te hebben is ook een strafpunt
 • Het touwtje van jouw muis mag niet verstrikt zitten in een ander touwtje
 • TIP: draai het touwtje niet om je vinger. Wordt je muis gevangen, dan snijdt het touw in je vinger
Grappige spelletjes met de familie
Muizenvangen in actie

Spel 2: Eén tot en met honderd schrijven

Voor je het het weet vliegt de dobbelsteen of pen bij dit spel door de kamer. Het gaat hierbij namelijk om snelheid en reactievermogen. De eerste persoon die de getallen 1 tot en met honderd LEESBAAR en in goede volgorde op papier heeft gezet wint. Je mag natuurlijk niet zomaar gaan schrijven, daarvoor moet je eerst de pen winnen.

Benodigdheden
 • 1 Pen
 • 1 Dobbelsteen
 • Voor elke speler een stuk papier
Voorbereiding spel

Voor dit spel zijn geen moeilijke voorbereidingen nodig. Je legt de pen in het midden van de tafel, elke speler legt het papier voor zich neer en één van de spelers heeft als eerste de dobbelsteen.

Het spel spelen

De regels van dit spel zijn heel simpel: zodra je een 1 of een 6 gooit, pak je de pen en begin je de cijfers 1 tot en met 100 op te schrijven. Maar: de rest van je medespelers dobbelen verder en voordat je het weet, grist iemand die een 1 of 6 gooit, de pen uit je handen.

Schrijf dus snel, dan haal je het meeste uit je beurt. Ben je de pen kwijt, dan doe je weer mee met de dobbelronde. Zo gaat het spel door totdat één van de spelers het getal 100 op geschreven heeft. Wel controleren of het echt leesbaar en op volgorde geschreven is. Alleen dan ben je de winnaar!

TIP: zorg allemaal voor korte nagels, zo voorkom je dat je elkaar pijn doet.

Gratis spelletjes zelf maken
Eén tot en met honderd

Spel 3: Het vreemde situatie spel

Bij dit spel draait het om je creativiteit, humor en inlevingsvermogen. Het spel is het leukste om te spelen met minimaal 4 personen.

Benodigdheden
 • Pen (voor elke speler 1)
 • Papier
Voorbereidingen voor het spel

Elke speler krijgt 1 pen en een vel papier. Het makkelijkste is om een vel papier in stroken te knippen/scheuren. Elke speler krijgt dan een strook papier. Leg evt. een tijdschrift onder je papier, dat schrijft makkelijker.

Het spel spelen

Elke speler schrijft bovenaan het strookpapier een meisjesnaam (Maxima). Vervolgens vouw je het bovenste stuk 2 x dubbel en geef je het papiertje aan de speler links van je. Daarna schrijft iedereen een activiteit met het woord MET erachter (wandelt met ) op en vouwt het papier weer 2 keer om. Papiertjes weer naar links. Dan schrijf je een jongensnaam (Clown Bassie) op, herhaal je het vouwen en doorgeven en tot slot schrijf je een locatie (in het fietsenhok) op. Weer vouwen en doorgeven en dan is het tijd om het miniverhaaltje aan elkaar voor te lezen: Maxima wandelt met clown Bassie in het fietsenhok.

De hilariteit van dit spel zit hem natuurlijk in je creativiteit. Wij hebben elk jaar weer behoorlijk vreemde setjes die rare activiteiten deden. Bijzondere creativiteit komt er naar boven…

Variant op dit spel: Variant op bovenstaande is het advertentiespel. Dan begin je met : te huur, te koop, gezocht of aangeboden, vervolgens schrijf je op wat er verkocht wordt. Daarna voeg je iets toe zoals bijv. de staat van het product: weinig gebruikt, lichte beschadiging etc. En tot slot schrijf je een geldbedrag op. Dan krijg je dus iets in de trant van: Aangeboden: paard met 5 benen, licht beschadigd voor €560,00.

hilarische spelletjes familie
Vreemde situaties…

Ideale kerstspellen met de familie

Wij spelen bovenstaande de spelletjes vooral met de kerstdagen. Na het kerstdiner is iedereen gezellig en wat los gekomen. Dat is het moment om de dobbelstenen, beschuitdeksel en pen en papier tevoorschijn te halen. Tot laat in de avond blijft het dan nog vaak onrustig en de briefjes met bijzondere en vreemde situaties verdwijnen voordat het daglicht wordt snel in de prullenbak. Niet iedereen hoeft te weten hoe creatief onze geest kan zijn!

Heb jij meer tips voor gratis spelletjes voor binnen?

Naast deze drie spelletjes bestaan er vast nog meer spelletjes die met de familie gespeeld worden. Heb jij ook een leuk spel dat je delen wilt? Laat het weten in een reactie. Speel je één van bovenstaande spelletjes? Plaats dan een foto op je social en tag overyvonne. Dan kan ik heel even meegenieten van jullie gezellige familieavond!

Banner overyvonne

You may also like

6 reacties

Linda schrijft 't op 19 december 2023 - 12:46

Wij spelen thuis graag de Beverbende, ideaal spel want een potje duurt niet te lang.

Beantwoorden
Elisa 19 december 2023 - 13:28

Wat een leuke spelletjes allemaal, ik kende ze nog niet! Dat komt mooi uit, kunnen we die met de feestdagen uitproberen.

Beantwoorden
Claire 19 december 2023 - 14:43

Wat een onwijs leuke en originele ideeën! Super leuk ook dat je het zelf kunt maken met spullen die je vaak al in huis hebt

Beantwoorden
Mitchel 21 december 2023 - 18:19

Het spel met de cijfers vind ik heel grappig. Die neem ik in gedachten mee!

Beantwoorden
Tessa 21 december 2023 - 20:06

Muizenval vond ik vroeger altijd zo’n leuk spel om te spelen! Echt een favoriet van mij

Beantwoorden
Jouvence 1 januari 2024 - 19:46

Dat muizen vangen lijkt me echt hysterisch grappig om te doen met een groep vrienden!

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.