Loempia’s uit de oven

door Yvonne
Loempia

Eenvoudig en lekker recept

Loempia’s. Een heerlijke oosterse snack. Streetfood, maar net zo lekker thuis op de bank. Ideaal voor een lazy sunday wanneer je zin in wat lekkers hebt. En je krijgt ook nog een gezonde portie groente binnen! 

Mijn eerste loempia’s heb ik gemaakt tijdens een super leerzame en lekkere kookworkshop bij De Slinerij in Stiens.

Het recept van de Slinerij is de basis voor deze eigen versie. En dat is extra leuk en lekker aan zelf loempia’s maken: je kunt enorm variëren met je eigen favoriete groente, vlees en kruiden. 

De ingredienten die ik gebruikt heb, zijn voor 8 loempia’s. Kijk zelf tijdens het bereiden of je ergens iets meer of minder van toe wilt voegen. Dat geldt zeker ook voor de kruiden: blijf proeven (Wel wat over laten voor in de loempia..)

Ingrediënten 

  1. 8 Loempiavellen. (of filodeeg)
  2. 75 gram Mihoen
  3. 1 Kipfilet, pittig gekruid
  4. 1 Paksoi
  5. 1 Winterwortel 
  6. 1 teen Knoflook
  7. 1 theelepel kerrie 
  8. 1 theelepel laos
  9. 1 theelepel gemalen gember (stukje verse gember raspen voor niet luie koks..)
  10. 2 eetlepels Sojasaus
  11. 1 eetlepel vissaus (ik lust geen vis, ook geen vissaus dus voeg extra eetlepel sojasaus toe)
  12. Olie om in te bakken
  13. Peper en zout (voor de pittige eters onder ons: fijn gesneden rode peper kan ook)
  14. Kommetje met olijfolie voor bestrijken loempia vellen

Bereidingswijze

Verwarm oven voor op 200 graden

Rasp de wortel

Haal de groene bladeren van de paksoi en snij deze fijn. 

Snij het witte deel van de paksoi in kleine reepjes

Hak de knoflook fijn (Ik ben een luie kok en gebruik altijd knoflookpuree uit een flesje..)

Leg mihoen in kom met gekookt water en trek met een vork uit elkaar (of bereid volgens verpakking)

Snij de kipfilet in kleine blokjes en bak kort in de olie

Leg gebakken kipfilet op een bord. Roerbak witte paksoi. Voeg knoflook toe en bak kort mee. Voeg rode peper toe (optie)

Voeg de kruiden toe en roer door de paksoi

Voeg dan wortel toe en even later de bladeren van de paksoi 

Doe kipfilet bij groente terug in de pan en voeg sojasaus toe. 

Giet de mihoen af en roer erdoor

Proef en voeg naar smaak evt. peper toe. Roer alles goed door elkaar. Zet vuur uit

Loempia’s vullen en vouwen 

Neem een loempia vel en leg voor je neer op aanrechtblad. Leg met een punt naar je toe (zie foto) 

Leg een vochtige doek over de andere vellen om uitdrogen te voorkomen

Bestrijk alle randen met olijfolie

Vouw onderste punt over groentemengsel en ‘trek’ het afgedekte bultje iets naar je toe. Zo krijg je een strakke rol

Vouw buitenste punten naar binnen en rol verder op

Leg met sluitkant naar beneden op bakplaat met bakpapier en bestrijk bovenkant met olie

Bak ze ongeveer 15-20 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn. Tijd verschilt per oven. Hou het goed in de gaten. 

Serveer met chilisaus! Eet smakelijk 

 

Variaties

  • Vervang paksoi door fijngesneden witte kool
  • Vervang de helft van de mihoen door tauge
  • Voeg in plaats van kipfilet kipreepjes of hamblokjes toe
  • Probeer uit welke kruiden jij het lekkerste vind! 
  • Ik koop altijd kant en klaar gekruide kipfilet (hot en spicey) op de markt. Zelf kruiden kan prima. Zorg wel voor pittig gekruide kipfilet. Zeker wanneer je geen rode peper toevoegd. 
  • Vegetarische tip van De Slinerij: Vervang het vlees door champignons en omeletreepjes. 

Je kan de loempia’s ook op 180 graden frituren. Bestrijk dan de randjes met water.

Heb je een feestje? Maak dan kleine loempia’s. Bewaar ze dan in de koelkast totdat je ze in de oven zet. Waarschijnlijk moeten ze dan iets langer in de oven om van binnen goed warm te zijn. 

Heb je loempia of filodeeg vellen over? Deze kun je gewoon weer invriezen. Verpakking wel goed afsluiten! 

Heb ik je geïnspireerd tot het zelf maken van loempia’s? Laat me in een reactie weten hoe ze smaakten. Heb je een eigen variatie? Dan lees ik het graag! 

Loempia vullen
Loempia vullen
Loempia vouwen
Loempia vouwen
Loempia's
Loempia's
Lekker eten!
Lekker eten!

Misschien is deze stamppot chinese kool met nasi kruiden ook wel iets voor jou! 

Als afsluiter is deze cheesecake met witte chocolade en frambozen erg lekker! Heerlijk zoet na de pittige loempia’s. 

You may also like

1 reacties

Oosterse roerbakschotel met kip - Over Yvonne 20 maart 2020 - 10:54

[…] maak er een lekkere loempia […]

Beantwoorden

Reageren op deze blog