Doezumerstruun wandelroute in het Westerkwartier

door Yvonne
Doezemerstruun wandeltroute

Ken je de Doezumerstruun wandelroute al? Deze Route van 9 kilometer ligt in het veenlandschap van het Westerkwartier. Een route dwars door de natuur. Goed opletten is aanbevolen, de mooie omgeving lijdt je zo af van de routepaaltjes!

Doezumerstruun wandelroute

Wandelroutes westerkwartier

Met deze wandelroute loop je door de geschiedenis van de Doezumermieden. En door een gebied met een rijke natuur die onder andere uit houtsingels, trilveen, wierden, kromme sloten en moeras bestaat.

In deze regio woonden vroeger boeren, landarbeiders en turfstekers. Het land was niet echt geschikt voor de akkerbouw en de turf was van slechte kwaliteit. Tot 1960 zijn turfstekers in dit gebied actief geweest. Door het turfsteken zijn petgaten ontstaan. In deze petgaten staat nu water. Als je goed oplet, zie je daar misschien wel een zeldzame libelle soort: de groene glazenmaker! (Bron)  

Avontuurlijke wandeling

Doezumerstruun wandelroute

De Doezumerstruun wandelroute begint bij theetuin Blotevoetenhof in Opende. De route is gemarkeerde met paarse paaltjes. De 9 kilometer wandelroute gaat over verschillende onverharde ondergronden: zand, klei en (tril) veen. Goed waterdicht schoeisel is aanbevolen. De grond is nat en op delen zelfs moerasachtig!

Ook leuk voor kinderen

Wandelroute westerkwartier kinderen

De afwisseling, vele bruggetjes en hekjes maken deze route ook geschikt voor kinderen. Want hoe leuk is het om te springen waardoor de grond onder je voeten gaat trillen? En welk kind wil er nou niet door een moeras lopen? Ook zijn er genoeg insecten, dieren en bloemen te ontdekken.

Verschillende mogelijkheden

De route is gemakkelijk in te korten. Of verleng hem door nog één van de vele routes die deze omgeving je biedt erachter aan te knopen.

Kijk om je heen en sta stil!

Vergeet absoluut niet om af en toe even stil te staan. Kijk om je heen en geniet van de prachtige en afwisselende natuur. Deze route heb ik al meerdere keren gewandeld. Hij blijft prachtig en verrast mij elke keer weer!

Elk seizoen geeft zijn eigen sfeer aan de natuur. Zo staan in het voorjaar de fruitbomen vol in bloei! Terwijl in de herfst de prachtige warme kleuren om aandacht schreeuwen. En op de zandpaden waan je je heel even midden in Drenthe!

Nog veel meer wandelroutes

De komende tijd zal ik nog meer wandelroutes in deze omgeving lopen. Elke route zal ik via een blog met je delen. Of kijk gerust eens op onderstaande sites voor meer inspiratie.

Wandelroutes

Loop jij een route in het westerkwartier? Laat het weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is!

Link naar Doezumerstruun wandelroute: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/westerkwartier/boswachterspad-doezumerstruun

Brug Truudes Draai
Eindeloze graspaden
Theetuin Boletevoetenhof

You may also like

4 reacties

Marion Stam 22 mei 2020 - 13:53

Prachtige omgeving om heerlijk rond te dwalen.

Beantwoorden
Yvonne 22 mei 2020 - 17:12

Ja zo mooi hier! Verveelt nog steeds niet en na al die jaren nog lang niet alles gezien.

Beantwoorden
H.R. Mulder 11 april 2021 - 09:33

Fantastische site Yvonne. Maar ik mis de dronefilmpjes. Ben ik wel benieuwd naar. Doezumerstruun al 2 keer gelopen. A.s. woensdag weer.

Beantwoorden
Yvonne 12 april 2021 - 07:47

Hallo Henk

Dankje. En ja drone beelden… Dat zou super zijn. Maar ben altijd al blij dat ik een beetje een fatsoenlijke foto heb.

Beantwoorden

Reageren op deze blog

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.